Administraţia Finanţelor Publice a emis până la 15 septembrie deciziile de impunere anuală pentru veniturile realizate de români, aferente anului 2013. Pentru a stabili diferenţele de impozit şi contribuţii sociale, Fiscul emite mai multe tipuri de decizii de impunere, în funcţie de situaţia fiscală a fiecărui contribuabil. Acestea pot fi emise pe baza datelor din declaraţiile privind veniturile realizate si a celorlalte informaţii existente în evidenţa fiscală.
Contribuabilii care nu achită diferenţele de plată în termen de 60 de zile vor trebui să plătească în plus dobânzi şi penalităţi de întârziere. Nivelul dobânzii este de 0,03%, iar penalităţile de întârziere de 0,02% pe fiecare zi de întârziere.
Ce se întâmplă cu diferenţele de impozit de restituit?
Diferenţele de impozit de restituit rezultate din deciziile de impunere anuale, se restituie după compensare cu obligaţiile curente. În cazul diferenţelor mai mici de 5 lei inscrise, acestea rămân în evidenţa fiscală spre a fi compensate cu datorii viitoare. Diferenţele de impozit pe venit de restituit cuprinse între 5 lei şi 150 lei se restituie prin mandat poştal, iar cele mai mari de 150 lei de către unităţile de trezorerie, conform programării. În cazul în care contribuabilii nu se prezintă la data comunicată, reprogramarea se face de către unitatea fiscală de domiciliu, la solicitarea acestora.