Dan Traian Demeter pune accentul pe ceea ce se nu se mai cunoaşte deloc în ziua de azi. “Ana Lugojana” a fost construit ca monument al meseriaşilor lugojeni.
Acest monument a fost construit în curtea casei cunoscutului colecţionar şi pasionat de istoria Lugojului, medicul Dan Traian Demeter.
Autorul lucrării a fost tatăl medicului, Tiberiu Demeter, care era un meşter sticlar.
Asta a practicat toată viaţa, dar a fost şi un împătimit al ceasurilor. Admira mult ceasul catedralei din Praga, un faimos ceas mecanic medieval al Europei, un orologiu istoric cu mecanism foarte complicat.
“Tata a imaginat acest monument şi a coordonat activitatea de construcţie, pe care a şi finanţat-o. Dar din capul locului precizez că nu s-a dorit a fi o operă de artă, ci un omagiu adus meseriaşilor lugojeni. La construcţie au participat şi alţi meseriaşi: Gusti Ciusin, vecinul nostru, care era un foarte bun strungar şi Iosif Szillier, tatăl gimnastului olimpic lugojean Kurt Szillier, care era un foarte bun sudor. Statuia este turnată din bronz şi îmi amintesc că am adunat multe obiecte de bronz, în primul rând ale noastre, care au fost topite pentru acest monument. Statuia, care ţine în mână o liră, era amplasată deasupra unui tub cu imagini tricolore roşu, galben şi albastru, luminat cu neon din interior, iar dedesupt era o şură, cu acoperiş şi pereţi de sticlă. La interior, erau amplasate siluetele unor băieţi şi fete dansând la horă, luminate în mod similar. Din oră în oră, luminile se aprindeau, hora se rotea, iar un mecanism cu xilofon reda notele unei părţi din refren: Ai venit la noi la şură, Ano Lugojano. Acest refren se auzea din oră în oră. La realizarea mecanismului cu xilofon – similar cu cele expuse la Palatul Culturii din Iaşi – am participat şi eu, căutând notele refrenului”, explică Dan Traian Demeter.
Meseriaşul Tiberiu Demeter a făcut şi două fotografii din timpul construirii statuii Ana Lugojana, în curtea casei sale de pe strada Traian Grozăvescu, nr. 8.
Asta se întâmpla la începutul anilor ’70, iar statuia a fost amplasată în Parcul Prefecturii în anul 1972, pe timpul mandatului primarului Pavel Fişteag.
Consemnăm că, deşi primarul Fişteag a apreciat monumentul, o serie de artişti plastici au contestat realizarea, considerând că nu este o operă de artă.
Interesant este că de numele familiei Demeter se leagă nu numai construirea acestui monument, ci şi faptul că medicul Dan Traian Demeter este primul care a dezvăluit că Ana Lugojana nu a fost un personaj fictiv, ci era una din fiicele celebrului lăutar Nica Iancu Iancovici, cel care a şi compus această melodie, inspirat de fiica sa Ana.
Cu asa oameni de caracter ales,in trecut si in prezent cum sa nu fi mandru ca esti lugojan ?