În iureşul ştirilor cu tragedia de la “Colectiv”, căderea Guvernului Ponta şi carnagiul inocenţilor de la Paris, parcă am uitat să observăm ce se întâmplă mai aproape de noi, în realitatea de zi cu zi.
Poate că nu suntem cei mai fericiţi din Europa – dar după evenimentele din Occidentul ultimelor zile, pot afirma cu mâna pe inimă, nici cei mai nefericiţi! – însă în existenţa noastră cotidiană s-au strecurat, la modul discret, şi câteva lucruri bune.
Cum media şi mai ales social media nu pot fi scoase din psihoza generalizată, e păcat să nu vorbim despre ele măcar aici şi acum, pentru că merită.
Mai concret, cred că acesta este primul an în care am simţit că ceva se mişcă în domeniul anticorupţiei şi în afara veşnicului circ televizat cu “peştii cei mari” de la vârf, susţinuţi de partide şi de “n” încrengături de interese.
Privind în jur, spre deosebire de alţi ani, un prim indiciu ar fi că “investitorii” cu averi mari, fără şcoală şi serviciu, dar cu palate şi maşini bengoase, au cam şomat în ultimele luni.
An de an, din vară şi până toamna târziu, era un “iureş” investiţional: se aranjau faţade, se adăugau turnuleţe sau pur şi simplu apăreau noi castele, din te miri ce. Iar lucrările se derulau, bien sur, sub ochiul vigilent al proprietarului care şedea în mijlocul străzii, cu mâinile-n şale şi abdomenul bombat, într-o postură evidentă de supraveghetor, de supervizor, de stăpân, ca să înţeleagă mai bine trecătorii.
În acest an, astfel de atitudini de “marcare a teritoriului” au scăzut drastic, pentru că “investiţiile” în palate aprope că au îngheţat.
La fel, au dispărut camionetele cu lemn gata tăiat, parcate în toate zonele oraşului, de la Gară şi până pe strada Timişoarei, de pe Jabărului şi până pe Tapiei, spre zona industrială. În schimb, ca o coincidenţă interesantă, un ochi avizat a observat aliniate pe latura unui parc central, mai multe astfel de camionete scoase la vânzare.
Dacă anul trecut bonul fiscal era considerat un “moft” în magazinele şi buticurile urbei, azi nu mai părăseşti spaţiul comercial fără acest mic “suvenir” legat de ceea ce ai cumpărat.
Un fleac? N-aş zice! Ba chiar un pas mare, care nu-mi imaginam să fie făcut vreodată, la modul concret şi sistematic. Aş mai adăuga şi capturile repetate de ţigări netimbrate…
Cârcotaşii ar spune că toate acestea sunt fenomene marginale, că a căzut în plasă ca de obicei “plevuşca”; vor spune că peştii cei mari sunt bine merci.
Parţial, poate că au dreptate. De la o căruţă cu lemne oprită-n crucea nopţii şi până la mafia pădurilor, care riscă să ne lase fără parcuri naturale unice în Europa, e cale lungă.
Dar mafia fierului vechi nu a mai fost descurajată doar prin înlocuirea capacelor de canal din fontă cu unele din plastic, precum nici fabrica de facturi de la Strehaia n-a mai putut scoate nestingherită documente pe bandă rulantă.
Pentru prima dată, lupta cu vechile metehne a ajuns la nivelul la care poate fi înţeleasă de către omul de rând.
Nimic spectaculos, însă, până la urmă, nimic mai important!