Liceenii anilor ’80 de la Liceul “Coriolan Brediceanu”, care au participat la lucrările de construcție a Podului Rutier Hobanat de la Agigea, vor aniversa în această vară 40 de ani de la detașarea a două clase de elevi în zona de lucrări a canalului.
Podul este parte a complexului de construcții pentru amenajarea celor aproape 96 de km ai Canalului Dunăre-Marea Neagră construit între portul dunărean Cernavodă și porturile de la Marea Neagră Constanța și Năvodari, în perioada anilor 1976 și 1984.
La acea vreme, podul de la Agigea a fost al doilea din Europa, peste Dunăre, cu sistem de ancoraj cu ajutorul hobanelor, după cel de la Bratislava,m ridicat anterior.
Plecarea spre șantierul național s-a produs în 29 august 1982, când două clase de a XI-a (profesională-profil mecanic) au luat drumul căii ferate până în localitatea Cumpăna, la circa 10 kilometri de Agigea, în tabăra de cazare, unde au fost găzduiți timp de patru luni elevi din 12 județe ale țării.
Liceenii lugojeni au participat la lucrările de pe structura rutieră și de susținere principală a Podului de la Agigea, la construirea canalului tehnic selector adiacent canalului principal (cu rolul de a reține și colecta gunoaiele și alte resturi nepermise în canal), dar și la lucrările de amenajare a ecluzelor de la Agigea, care permit intrarea navelor în mare.
Rotația seriei, din care au făcut parte liceenii de la Brediceanu, s-a finalizat în 29 noiembrie 1982.
“Prin participarea elevilor noștri la lucrările din acei ani, putem spune că școala lugojeană și municipiul de pe Timiș și-au adus contribuția la finalizarea unor proiecte importante și unice, de o anvergură impresionantă, realizate pe teritoriul țării noastre, care dăinue și astăzi, și care își aduc aportul an de an la economia națională. Perioada petrecută pe șantierul canalului, al podului și a ecluzei de la Agigea reprezintă în același timp o amintire frumoasă, dar și o satisfacție peste ani că munca depusă la unul dintre proiectele românești inginerești cele mai mari, din toate timpurile, a fost valorificată până în prezent și sperăm să continue mult timp de acum înainte”, a spus Ioan Stănuț (33 de ani în 1982), unul dintre cadrele didactice însoțitoare, de la Liceul Coriolan Brediceanu ( Mircea Dragoș-director, Mircea Halas-adjunct, Ioan Haneș-diriginte la una dintre cele două clase).
Reîntâlnire la final de august
Întâlnirea liceenilor brediceniști, care au lucrat la canal, în vara-toamna anului 1982 se va organiza în 30 august. Din seria detașată pentru proiect au făcut parte: Vasile Ursulescu, Alex Maghiar, Dinel Popescu, Mihai Zuller, Dănuț Cădariu, Ion Cireșan, Constantin Bordeanu (instructor), Vasile Voichescu, Vasile Mărgan, Gheorghe Morar, Isidor Oprișoni, Doru Țăran, Gheorghe Merticar, Iacob Reiter, Nicolae Stefan, Gheorghe Văcaru (cadru didactic însoțitor), Valer Stoedin, Ionel Blajovan, Marcel Vasi, Petru Pop, Sandu Niță, Ion Cărăbaș, Ion Brancu, Florin Barbu, Petru Lugojan, Marcel Găicea, Viorel Cireșan, Ioan Stănuț (cadru didactic însoțitor), Gheorghe Iovan, Petru Cârpaci, Florin Alistar, Walter Wibiral, Werner Senhart, Costică Mureșan, Eugen Subțire, Coriolan Rotariu, Petrică Neidoni, Eugen Petruța, Zanfir Ștefănuț (ordinea din poză, începând cu rândul de jos de la stânga la dreapta).
Podul Hobanat de la Agigea a fost inaugurat în 19 iunie 1983, după trei ani de la începutul construcției, cu o lungime totală de 300 m și patru benzi de circulație, fiind primul construit în România cu sistem de susținere pe cabluri.
Deschiderea peste canalul navigabil este de 162,5 m, fiind cea mai mare deschidere a unui pod rutier realizat în România, până în anul 2002.
Colectivul de proiectare a fost compus din opt ingineri, patru tehnicieni proiectanți și trei desenatori.
Fundațiile pe coloane forate cu diametrul de 1.500 de milimetri și pilonul pentru ancorarea hobanelor au fost realizate de Întreprinderea de Construcții Hidrotehnice Constanța, tablierul metalic a fost confecționat de Uzina Metalurgică din Moreni, iar hobanele au fost produse la Atelierele Blejoi din cadrul Centrului de Construcții București.
Montajul și asamblarea suprastructurii metalice și lansarea acesteia în deschiderile podului au fost executate de Întreprinderea de Poduri Basarabi din Centrala de Construcții a canalului navigabil.
Carosabilul pe structură metalică a fost realizat din beton armat peste care a fost așezat sistemul rutier.
Podul de la Agigea este amplasat în amonte de ecluza cu același nume. Șeful proiectului pentru pod a fost inginerul Octavian Strâmbu.