Românii care au primit prin poştă o amendă fără semnătura agentului constatator pot să meargă la instanţă şi să ceară anularea ei, în baza deciziei comunicate de Înalta curte de Casaţie şi Justiţie care a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului.
Avocatul Poporului a apreciat că semnătura electronică a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenţie încheiat pentru constatarea contravenţiilor la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, modificată şi completată, pentru argumentele reţinute pe larg în sesizarea formulată.
Demersul Avocatului Poporului a fost iniţiat ca urmare a unor petiţii adresate instituţiei, prin care a fost sesizată o practică neunitară la nivelul curţilor de apel din ţară. În urma acestuia, instanţa supremă a explicat că orice amendă fără semnătura olografă a agentului care a constatat lipsa rovinietei este nulă. Şoferii care au apucat să plătească şi-ar putea cere banii înapoi.
În 2014, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi a amendat peste 450.000 de şoferi cu 230 de milioane lei pentru că au plecat la drum fără să cumpere o rovinietă. 10.000 de amenzi au fost contestate, iar 6.000 au şi fost declarate nule.
Amenzile aplicabile şoferilor care circulă cu autovehicule în lipsa unei roviniete valabile sunt cuprinse între 250 şi 4500 de lei, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 15/2002, actul normativ prin care este reglementat tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale.