Venit din America, primarul Francisc Boldea a fost încântat de ordinea şi disciplina celor de peste ocean unde, după cum declara pentru Redeşteptarea, „nimeni nu-şi permite să nu respecte legea”.
Venit din America, primarul Francisc Boldea a fost încântat de ordinea şi disciplina celor de peste ocean unde, după cum declara pentru Redeşteptarea, „nimeni nu-şi permite să nu respecte legea”.
Ca atare, a hotărât să majoreze la maxim amenzile pentru cei care îşi lasă amprenta în mod negativ pe domeniul public şi a iniţiat o hotărâre de consiliu, care a şi fost aprobată joia trecută, prin care amenzile s-au înzecit pentru astfel de fapte.
Mai exact, dacă-ţi speli maşina sau covorul pe domeniul public, dacă mânânci seminţe, dacă nu-ţi cureţi zăpada din faţa casei sau a firmei, dacă arunci reziduuri de orice fel pe domeniul public – te poţi alege cu o amendă între 500-2.500 lei.
Conform Hotărârii Consiliului Local nr 49/2001 modificate joi în consiliu, inclusiv Salprestul ar trebui amendat cu sume de 10 ori mai mari decât până acum dacă la intrarea pe străzi nu ar exista coşuri de gunoi pentru ţigări şi ambalaje.
Vă prezentăm mai jos toate punctele aprobate în consiliu la care s-au mărit amenzile:
Majorare de la 50-250 lei la 500-2.500 lei pentru
„Art. 1 – Persoanele fizice care deţin în administrare, proprietate sau folosinţă imobile sau folosesc curţi, împrejmuiri, căi de acces şi terenuri au obligaţia:
a) să asigure curăţenia aleilor pietonale şi trotuarelor din jurul imobilelor, precum şi întreţinerea spaţiilor verzi şi a florei din acest perimetru.
b) în sezonul rece să cureţe zăpada şi gheaţa de pe trotuare,
c) să depoziteze reziduurile de orice natură numai în locurile destinate special acestui scop,
e) să întreţină curăţenia şi starea igienico-sanitară în interiorul imobiolelor, curţilor, dependinţelor, anexelor sau terenurilor pe care le deţin”.
„Art. 2 – Persoanele fizice sau juridice autorizate au următoarele obligaţii:
c) să amplaseze la fiecare intrare din stradă un coş de dimensiuni reduse pentru ambalaje şi ţigări”
„Art. 3 – Societatea de salubritate are următoarele obligaţii:
e) va inscripţiona recipienţii în vederea colectării selective a deşeurilor, începând cu unităţile de învăţământ.”
„Art. 4 – Persoanele aflate în locuri publice au următoarele obligaţii:
a) să păstreze curăţenia pe arterele de circulaţie, parcuri, locuri de odihnă şi agrement, pieţe şi oboare sau alte locuri publice,
b) să nu comercializeze sau să consume seminţe de dovleac sau floarea soarelui”
„Art. 7 – Persoanele care execută lucrări au următoarele obligaţii:
e) să manipuleze materialele în aşa fel încât să nu producă murdărirea sau poluarea domeniului public.”
„Art. 8 – Persoanelor care deţin curţi sau terenuri în zonele centrale sau în apropierea cartierelor de blocuri li se interzice arderea deşeurilor sau resturilor vegetale.”
Majorare de la 50-300 lei la 500-1.000 lei pentru
„Art. 5, lit b) – Persoanelor fizice şi juridice li se interzice spălarea pe domeniul public a autovehiculelor sau covoarelor.”
„Art 7, lit d) – Persoanele care execută lucrări trebuie să solicite Primăriei Lugoj şi să achite taxele legale pentru depozitarea diferitelor materiale de construcţii pe domeniul public.”
Majorare de la 150-300 lei la 200-500 lei pentru
„Art 2, lit a) – Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să încheie contracte cu societatea de salubritate.”
„Art 7, lit b) – Persoanele care execută lucrări trebuie să solicite societăţii de salubritate evacuarea molozului sau a materialelor rezultate fără a le depozita pe domeniul public.”