Din momentul când vechea groapă de gunoi a Lugojului a luat foc în întregime, oraşul a fost acoperit de fum.
Din momentul când vechea groapă de gunoi a Lugojului a luat foc în întregime, oraşul a fost acoperit de fum.
În prima zi fumul negru a ajuns doar în zonele mărginaşe de la ieşirea spre Caransebeş. Apoi, încet-încet, şi-a schimbat culoarea devenind mai cenuşiu şi a acaparat şi alte zone ale oraşului până când lugojenii din toate colţurile au simţit mirosul de ars în casele lor.
Spre exemplu, ieri în zonele Stadion şi Ţesători nu se vedea la câţiva metri din cauză că vântul a adus tot fumul direct între blocuri şi pe strada Caransebeşului. La fel s-a întâmplat şi în alte cartiere din oraş în funcţie de adierile vântului.
Fumul inhalat vrând-nevrând de către lugojeni nu este tocmai potrivit pentru sănătate. Monitorizarea aerului care se face la staţia din Cotu-Mic (distanţă de aproximativ 3 km de groapa de gunoi) arată acest lucru.
Conform rezultatelor din aceste zile reiese o creştere a nivelului de particulele în suspensie PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 microni care se inhalează prin respiraţie).
Dacă de obicei valorile medii se situează între 10-20 μ/mc, ieri seară valoarea a ajuns la 36,81. Valoarea limită zilnică pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 μ/mc.
„S-a observat că de la pornirea incendiului emanarea de pulberi în suspensie PM10 are o valoare mai mare. E clar că la Lugoj e o problemă care trebuie rezolvată. Prin toate procesele aerobe şi anaerobe de depozitare, în timp se formează metan este foarte uşor să se aprindă. Orice ardere este nesănătoasă, de aceea nici arderea miriştilor nu este permisă prin lege”, ne-a declarat Doina Marin, şefa serviciului de monitorizare din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş.
Vezi mai jos cum au crescut ieri seară parametrii la mai toate substanţele din aer monitorizate la staţia TM-7 Lugoj!