Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, alături de Primăria Municipiului Lugoj organizează cu prilejul sărbătorii de Crăciun, tradiţionala manifestare intitulată Alaiul Colindătorilor. Este o manifestare care se adresează tuturor cetăţenilor
Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, alături de Primăria Municipiului Lugoj organizează cu prilejul sărbătorii de Crăciun, tradiţionala manifestare intitulată Alaiul Colindătorilor. Este o manifestare care se adresează tuturor cetăţenilor municipiului Lugoj, care sunt invitaţi să ia parte.
Trei trasee principale Astfel, Ansamblul Folcloric „Ana Lugojana” având peste 120 de dansatori de la ansamblurile coregrafice de seniori şi tineret, vor prezenta cântece şi obiceiuri de Crăciun în mai multe locuri publice din oraş. Joi, 22 decembrie, de la ora 10, Alaiul Colindătorilor va parcurge traseul strada Mocioni – ceasul elelctric – platoul din faţa casei de Cultură a Sindicatelor, cu târgul de Crăciun şi bradul împodobit – Primăria – Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” – Univeristatea Europeană Drăgan – Unic. Un alt traseu este cel care cuprinde Parcul George Enescu – patinoar – Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu”, iar un al treilea, strada Caransebeşului – Stadionul „Tineretului” – parcarea supermarketului Lidl.
Ca în fiecare an, vor fi prezentate colinde şi jocuri specifice, precum „capra”, „ursul” şi „piţărăii”.
În seara zilei de joi, 22 decembrie, de la ora 18.30, Ansamblul „Lugojana” va susţine un recital de colinde şi momente coregrafice specifice Sărbătorilor de iarnă la restaurantul „Acapulco”. Pe lângă dansatori, vor evolua inszrumentiştii Ionel Groza, Dănuţ Matei, Sebastian Subţire şi Marian Jarja (saxofon), precum şi Ionică Odoba şi Lucian Crista, la acordeon.
Maestrul coregraf Puiu Munteanu spune că a hotărât ca, în loc de un punct fix de desfăşurare, cum ar fi ceasul electric, de pildă, Alaiul colindătorilor să cuprindă cât mai multe trasee, pentru a aduce atmosfera Sărbătorilor aproape de oricare lugojean. „Degeaba este pomul împodobit în centrul oraşului, dacă lumea se mişcă în special pe str. Mocioni, după cumpărături. Trebuie să venim noi după oameni, nu invers”, spune Munteanu. O astfel de abordare cât mai ramificată a unui eveniment a fost inaugurată cu succes la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de folclor „Ana Lugojana” desfăşurată în vara acestui an, între 11 şi 15 august.
Desigur, Alaiul colindătorilor nu va ocoli nici reşedinţele celor care au fost alături de Ansamblul „Lugojana” pe tot parcursul anului.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/sitenou/alai_colindatori.jpg”}