Zeci de persoane trec zilnic pragul Compartimentului de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei” Lugoj. Problemele sunt variate, multe având drept numitor comun căldura excesivă din ultima perioadă.
În fiecare zi la unitatea spitalicească din oraș vin circa 70-75 de persoane, în unele zile înregistrându-se chiar și peste 100 de prezentări. În afara cazurilor persoanelor patologie traumatică ori a celor care suferă de boli pulmonare, neurologice sau cardiace, ale căror probleme de sănătate sunt agravate de caniculă, la Compartimentul de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal vin foarte multe persoane cu gastroenterocolite, stări de vertij și amețeli cauzate de deshidratare, intoxicații cu alcool și alte probleme similare. A început să crească și numărul persoanelor depistate pozitiv cu coronavirus.
Și punctele de prim ajutor, amplasate în Piața Iosif Constantin Drăgan, Centrul Civic și pe Splaiul Morilor nr. 1, Piața Agroalimentară, sunt destul de solicitate. Acestea sunt frecventate zilnic de o medie de 10 persoane. Orarul de funcționare ale punctelor de prim ajutor este de luni până vineri, în intervalul 10 – 18.
Medicii lugojeni atrag atenția că la baza multora dintre situații stă comportamentul iresponsabil pe timp de caniculă. Sunt mulți cei care nu țin cont de avertizările specialiștilor de a nu se expune la soare în intervalul orar 10 – 19, iar acest lucru generează probleme, în special pentru persoanele cu boli cronice, copii și vârstnici. De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să fie mai atenți la alimentele pe care le consumă, evitând maionezele și sosurile, mâncarea grasă și dulciurile în exces și să spele foarte bine legumele și fructele.
Nu doar cantitatea, ci și calitatea apei consumate este, de asemenea, extrem de importantă. Dacă apa a fost depozitată la temperatură foarte mare, în casă sau chiar uitată în mașină, nu este recomandat ca aceasta să mai fie băută, chiar dacă s-a răcit. La fel, lubenița sau pepenele, fructe aflate la mare căutare în acest sezon, se recomandă să nu se consume calde, ci după ce au fost păstrate la rece, măcar pentru câteva ore.
În ceea ce privește vestimentația, se recomandă hainele deschise la culoare, din materiale naturale, iar capul să fie mereu protejat cu pălării sau șepci.