În următorii ani, administraţia lugojeană va avea fiecare arbore inventariat într-un registru care va fi gestionat inclusiv de pe tabletă. Timp de trei ani, Primăria va inventaria fiecare pom şi fiecare fir de iarbă din Lugoj, la solicitarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş care a cerut realizarea registrului spaţiilor verzi.
Pentru acest serviciu s-a contractat o firmă din Severin contra sumei de 225.000 de lei. Contractul va fi eşalonat pe întreaga perioadă multianuală, în bugetul pe 2014 fiind prinsă suma de 50.000 de lei. Conform fişei depuse pe SEAP, obiectul contractului îl reprezintă un „contract de servicii pentru realizarea registrului local al spaţiilor verzi din municipiul Lugoj, ca un sistem informaţional de tip GIS (Geographic Informational System) cu respectarea Normelor tehnice pentru elaborarea Registrului local al spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor”.
Din cele trei oferte depuse, Primăria a ales firma Legosat din Drobeta Tr. Severin, deţinută de un lugojean. Timp de trei ani, aceasta va cartografia fiecare metru din spaţiile verzi existente în Lugoj.
„Este vorba de o lucrare mare, grea. Registrul spaţiilor verzi intră în atribuţiunile Compartimentului Mediu. S-a făcut o achiziţie multianuală deoarece nu avem toată suma pentru acest an. E vorba de o inventariere pe fiecare stradă, trebuie în fiecare moment să ştim suprafaţa. Ar trebui să fim în jur de 21 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor”, a declarat primarul Francisc Boldea.
Cum se realizează măsurătorile?
Firma din Severin patronată de lugojeanul Constantin Leonescu a împărţit lucrarea pe etape.
„Se vor folosi sisteme prin satelit care au acurateţe subcentimetrică. O să luăm fiecare arbore, iar pentru măsurătorile coroană, volum, grosime, înălţime se folosesc nişte telemetre cu laser, ca un fel de binoclu. La spaţiile verzi se măsoară aria parcelei. Se va cartografia tot ce intră pe domeniul public. În prima fază, anul acesta, vom implementa softul, vom face training şi vom finaliza metodologia culegerii de date, iar la începutul anului viitor ne apucăm de cules datele. Această etapă va presupune împărţirea Lugojului în trei zone, fiecare de câte 33%. După culegerea datelor din ultima zonă se revine la celelalte două pentru eventuale update-uri”, a explicat patronul firmei Legosat.
După finalizarea cartografierii, în Primăria Lugoj va exista un server destinat special acestui registru, cu un administrator şi doi utilizatori.
„Când se plantează un arbore se trece automat în registru modificarea, nu se va mai face pe foi ca în prezent. La fel şi la tăiere. După ce sistemul este implementat se poate lucra şi pe tabletă direct din teren”, precizează Constantin Leonescu.
Conform primarului Francisc Boldea, suprafaţa cu spaţii verzi de pe domeniul public este de 60 hectare, adică 600.000 de metri pătraţi. Împărţiţi la numărul de locuitori de la ultimul recensământ, de 37.700, reiase o cifră de 15 mp/cap de locuitor, în loc de 21 mp cât cer normele europene în vigoare.