Sezonul afinelor negre se apropie de sfârşit, dar locuitorii din zona de est a judeţului aşteaptă să se coacă şi cele roşii, cunoscute sub denumirea de ”merişoare”.
În special culegătorii din comunele aflate la poalele munţilor Poiana Ruscă şi-au făcut ”plinul” cu fructele atât de căutate în gastronomie şi în farmacia naturistă.
Producţiile bune i-au făcut pe unii să-şi petreacă zile întregi în golurile alpine, pe cele mai mari vârfuri din zonă – Padeş şi Rusca, pentru a-şi umple desagele.
”Nu este o muncă uşoară şi într-o zi de lucru reuşim să strângem chiar şi 20 de kilograme. Avem unelte confecţionate special pentru adunarea afinelor. Este vorba de un fel de lopăţică ce este crestată în vârf asemeni unui pieptene. Aceasta se introduce printre ramurile afinului şi fructele rămân acolo”, ne spunea Aurora Sandu din comuna Pietroasa, recent întoarsă de pe vârful Padeş.
Împreună cu membri familiei, aceasta a reuşit să adune circa 100 de kilograme, pentru a fi comercializate.
”Vin oameni de prin alte părţi şi ne cumpără afinele. De – acasă le vindem cu 13 – 14 lei. Sunt bani care ne ajută să ne grijim de familii”, ne mai declara femeia.
De partea cealaltă a muntelui, la Nădrag, nu este zi în care cel puţin 15 – 20 de oameni să nu urmeze poteca spre Vârful Padeş, a cărui gol alpin e acoperit aproape în totalitate de afini.
Oamenii sunt nevoiţi să îndure şi capriciile naturii, dar producţia bună îi face însă să uite de necazurile pricinuite de vreme.
”Anul acesta au fost afine şi nu ne-am chinuim atât la adunat. La cele negre, sezonul începe în iulie şi se încheie la sfârşitul lui august. Acum încep să se coacă şi merişoarele, cele roşii, şi o luăm de la capăt. Vin mulţi de pe la Lugoj sau din alte locuri şi întreabă de afine. La noi se vinde bidonul de zece litri cu 100 lei. Ar pica 10 lei pe litru”, ne spunea un culegător din Nădrag.
Pe pieţele din Făget şi Lugoj afinele se comercializează cu sume cuprinse între 15 şi 17 lei.
Acestea conțin substanțe valoroase care aduc numeroase beneficii sănătății.
Întăresc sistemul cardiovasular și vasele capilare şi contribuie la prevenirea cheagurilor de sânge.
Afinele sunt de mare ajutor și în afecțiunile gastrointestinale.
Au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele, păstrează integritatea vederii, menţin sănătatea creierului şi luptă împotriva cancerului.
În bucătării, sunt folosite pentru sirop sau dulceaţă, dar şi pentru prepararea ”afinatei”, căutată băutură spirtoasă.