Numele lui Adrian Romolus Ianculescu va rămâne cu siguranţă în cartea de aur a sportului românesc.
Născut la Lugoj la 28 octombrie 1973, el face parte din celebra familie Dobrin, cu importante conotaţii în istoria oraşului.
Prima medalie mondială din istoria gimnasticii masculine româneşti
Cea mai valoroasă medalie a sa a fost şi prima din istoria gimnasticii masculine româneşti, şi anume medalia de bronz obţinută la Campionatul Mondial de la Sabae, în Japonia – 1995, de către echipa Masculină a României.
De numele lui se leagă şi singura medalie – cea de bronz – câştigată de băieţii noştri la Campionatele Mondiale de la Lausanne (Elveţia), în 1997. Între aceşti doi ani de performanţe sportive la nivel de top, se află participarea la Jocurile Olimpice de la Atlanta (SUA) – 1996 şi un prestigios loc III la Cupa Americii, în acelaşi an. Este primul sportiv din Lugoj care a obţinut rezultate de o asemenea valoare la nivel mondial.
12 ani în loturile reprezentative ale României
În perioada 1985 – 1991, a fost component al lotului olimpic de juniori al României, iar din 1991 şi pînă în 1997, la retragerea din activitatea sportivă, a fost component de bază al lotului de seniori al ţării.
În mod remarcabil, Adrian Romolus Ianculescu a fost un produs sută la sută al şcolii sportive lugojene. Francisc Belceak şi Aurel Munteanu de la Clubul Sportiv Şcolar Lugoj au fost dascălii care i-au îndrumat primii paşi în activitatea sportivă, în anul 1978. Apoi, Adrian Ianculescu a absolvit Liceul cu Program Sportiv “Banatul” – Timişoara (1992) precum şi Şcoala Naţională de Antrenori din Capitală, în 1996. A continuat pregătirea în domeniul sportiv, care a devenit sinonim cu existenţa sa. Următorii paşi au fost Colegiul de Antrenori din Deva şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul UVT Timişoara (absolvită în 2008).
Un maestru al probei de individual compus
Cel care avea să devină multiplu campion al României la diferite aparate, precum şi la individual compus, a simţit pentru prima dată gustul victoriei în 1979, la Cupa Micul Gimnast. În 1981, urmează primele medalii de campion naţional sub tricoul CSS Lugoj.
Dacă ar fi să amintim doar performanţele la individual compus, Ianculescu s+a aflat pe prima treaptă a podiumului în 1986 (la Naţionalele României), 1987 (Concurul România – Ucraina), 1988 (la Naţionalele României şi Concursul Bucureşti – Budapesta), 1991 (Concursul Naţional de Maeştri şi competiţia România – Indonezia), 1995 (Concursul România – Bielorusia), 1996 (locul I la echipe reprezentative de club cu CSA Steaua Bucureşti, la concursul Naţional al Maeştrilor de la constanţa) şi două medalii de aur la concursul România – Italia, în anul retragerii sale, 1997.
În echipa României, la Jocurile Olimpice de la Atlanta
Tot la individual compus, are la activ titluri de campion balcanic, iar pe aparate, a cucerit medalia de aur în concursuri bilaterale sau trilaterale, cu echipe reprezentative ale Chinei, SUA, Turciei sau Italiei. Printre acestea, la loc de cinste, este aurul cucerit la trilaterala SUA – China – România desfăşurată la 27 martie 1998, la Thompson Bowling arena din Knoxville, Tenessee (SUA).
În palmaresul lui se mai regăseşte, pe lângă participarea la Campionatele Mondiale de la Dortmund (locul X cu echipa) şi campionatele Europene de la Copenhaga (locul VI cu naţionala Romîniei), şi acea meritorie preyenţă la Jocurile Olimpice de la Atlanta, SUA, în 1996.
Antrenor al lotului olimpic de juniori al României
Adrian Ianculescu, sportivul lugojean de renume mondial, a primit numeroase recunoaşteri ale rezultatelor sportive. După titlul de Maestru al Sportului, în 1995, a urmat cel de Sportiv al Anului (1997), iar în anul 2000, Emil Constantinescu, preşedintele de atunci al României, îi conferă Medalia Naţională “Pentru Merit”, ca recunoaştere a meritelor sale deosebite în gimnastica masculină din România.
Marii gimnaşti ai Lugojului: Lavinia Miloşovici, Alina Goreac şi Adrian Ianculescu
Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea CSS Lugoj, i se conferă Diploma de Onoare din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. Întors la Lugoj, este antrenor la CSS pînă în anul 2002, după care devine antrenor al lotului olimpic de juniori al României.