Primăria Lugoj a formulat, prin intermediul Forumului German, o nouă solicitare către redacţia ziarului timişorean Banater Zeitung pentru organizarea în municipiul de pe Timiş a tradiţionalei manifestări de “Degustare a cârnaţilor bănăţeni”.
Oraşul nostru a găzduit pentru prima dată această manifestare în ianuarie 2013. Evenimentul, ajuns atunci la ediţia cu numărul 43, a fost câştigat de Edwin Zăban, din Lipova.
“Noi am oferit sprijinul nostru celor de la ziarul german, care se ocupă de manifestare, pentru a organiza noi tradiţionala degustare a cârnaţilor bănăţeni, dacă ei nu găsesc o locaţie care să le convină. Cred că s-au simţit bine la noi în urmă cu doi ani şi avem o tradiţie importantă în acest domeniu, cu oameni pricepuţi la făcut cârnaţi”, a spus Francisc Boldea, primarul Lugojului.
La ediţia din 2013, au participat 300 de persoane, dintre care 28 s-au întrecut pentru câştigarea premiului cel mare.
Lugojul are o tradiţie în domeniul preparării cârnaţilor de 200 de ani, existând o puternică breaslă a măcelarilor care a fost înfiinţată în 1921, primind steagul chiar din mâna Regelui Ferdinand.
În anul 1913, în urbea de pe Timiş erau înregistraţi 186 de măcelari.