După cum bine se știe, zonele rurale din România au fost private de-a lungul timpului de condiții prielnice pentru practicarea sportului, acest lucru însemnând un dezavantaj clar pentru locuitorii satelor din Romani, în tot ceea ce înseamnă calitatea vieții, comparativ cu zonele urbane.
Nu același lucru se poate spune despre comuna Dumbrava, unde administrația publică locală, a oferit încă un exemplu de bune practici în ceea ce înseamnă atragerea de fonduri europene, fiind pe cale să implementeze cu succes proiectul cu titlul “Fotbal transfrontalier pentru incluziune socială” Cod e-MS: RORS 23.
“Activitățile care au fost realizate în cadrul acestui proiect vor aduce numeroase rezultate chiar și în sectorul social, deoarece vor oferi posibilitatea practicării activităților de agrement, care vor ajuta tinerii din comuna noastră să ducă un stil de viață sănătos. Tradiția, cultura și limba folosită în timpul activităților promovează multiculturalismul, ceea ce înseamnă dezvoltare economică și socială. Prin pregătirea în comun și prin competiție, sportivii participanți arată un bun exemplu altor tineri. La nivel educațional, acest proiect va permite transferul de cunoștințe valoroase și tehnici profesionale privind practicarea fotbalului, axându-se și pe formarea profesorilor de educație fizică și a antrenorilor de fotbal, aducând astfel un plus de valoare în ceea ce privește calitatea profesională a celor implicați în formarea tinerilor din comuna noastră și nu numai. Din punct de vedere economic, proiectul va contribui la îmbunătățirea resurselor sportive, fiind achiziționate echipamente de fitness de ultimă generație pentru tinerii din Dumbrava, echipamente și mingi pentru echipele de fotbal din ambele localități și vestiare mobile pentru echipele din Totovo Selo, oferind astfel celor două cluburi toate condițiile pentru atragerea tinerilor în această direcție”, a declarat Ioan Ihasz, primarul comunei Dumbrava.
Comuna Dumbrava, în parteneriat cu Academia Sportivă Nyers Istvan din Totovo Selo (Serbia), prin intermediului Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, implementează în perioada 5 mai 2017- 4 noiembrie 2018, proiectul cu titlul: Fotbal transfrontalier pentru incluziune socială, Cod e-MS: RORS 23, cu un buget de 214.620 euro.
Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de statele partenere în program.