Guvernul României a aprobat miercuri, 22 februarie, lista celor 27 de spitale care ar urma să primească finanțare în valoare de 2,1 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)
Tabelul cuprinde instituții medicale noi care vor fi construite în întregime, corpuri noi de clădiri, precum și reabilitarea unor spitale sau corpuri de spital deja existente.
”Prin această hotărâre de guvern se aprobă lista celor 27 de unități medicale sau spitale publice care vor fi construite, renovate și dotate prin finanțare parțială prin Mecanismul de redresare și reziliență al României. Este vorba despre investiții care vizează asigurarea de noi servicii medicale, îmbunătățirea calității serviciilor existente, precum și investiții în echipamente medicale pentru infrastructura sanitară nou construită sau renovată și pentru care România are la dispoziție de peste 2,1 miliarde de euro prin PNRR. Toate acestea includ aproape 3.000 de paturi în unități cu eficiență energetică sporită și peste 10.000 de paturi dotate, inclusiv cu echipamente digitalizate. Un procent important din obiectivele de investiții nou construite vor înlocui clădiri existente cu risc seismic ridicat – exemplu: Institutul CC Iliescu din București care va fi construit în întregime”, a transmis Guvernul României.
Pe această listă se află și Spitalul Municipal ”Dr. Teodor Andrei” din Lugoj, care, în urma punctajului obținut, se află pe poziția 11, chiar și înaintea Institutului Regional de Oncologie Timișoara, cele două fiind singurele unități medicale din județ care au prins finanțare.
”Încă de la începutul mandatului, această investiție a fost prioritară pentru noi. Lugojenii, fără o infrastructură spitalicească modernă acasă, ar fi fost mereu puși pe drumuri pentru probleme de sănătate care ar fi putut fi rezolvate și în spitalul nostru. Prima condiție pentru a avea servicii medicale de încredere este să avem o infrastructură materială de calitate. Din păcate, în ultimii 30 de ani spitalul a fost lăsat în voia întâmplării, “investindu-se” doar în zugrăveli, camere video, marmură neagră pe coridorul ce ducea la cabinetul unui fost manager, etc. Mai nimic pentru confortul și siguranța pacienților. Noi am intrat pe lista scurtă a proiectelor preselectate (49 la număr), făcând apoi toți pașii necesari pentru a fi selectați printre proiectele ce au primit finanțare. Nu este deloc întâmplător că suntem pe locul 11, în ordinea punctajului obținut, ori că suntem singurul municipiu nereședință de județ care a obținut o astfel de finanțare. A fost un efort enorm, depus alături de o echipă care a crezut din prima clipă în șansa Lugojului. Puțini, dar dedicați interesului nostru comun, acela de a avea un spital nou la Lugoj”, a declarat Claudiu Buciu, primarul ales.
Urmează semnarea contractelor de finanțare și lansarea procedurilor de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor, conturile bancare prin care vor fi derulate sumele provenite din finanțare fiind deja deschise.
”Suntem pregătiți, documentațiile fiind aproape finalizate. Le mulțumim încă odată tuturor celor care au crezut în acest proiect, au crezut în capacitatea noastră de a obține această finanțare și ni s-au alăturat înțelegând importanța acestuia. Urmează ani grei de muncă asiduă pentru a vedea visul nostru îndeplinit. Vă asigurăm, dragi lugojeni, de faptul că ne vom dedica total acestui proiect care, alături de alte proiecte, va schimba radical destinul comunității noastre”, a concluzionat Claudiu Buciu.
Spitalul din municipiul de pe Timiș va beneficia de 151.192.732,38 euro, inclusiv TVA. Din această valoare, 95% va fi asigurată prin PNRR, iar 5% va fi asigurată de către Municipiul Lugoj. Valoarea TVA va fi suportată integral prin bugetul de stat.
Dacă pe parcurs nu vor fi amânări, lucrările efective vor fi demarate la sfârșitul acestei veri.
Cele 27 de obiective de investiții selectate au fost stabilite în urma evaluării în două etape pe care Ministerul Sănătății a făcut-o pornind de la cele 49 de investiții din lista predefinită de investiții cuprinsă în anexa deciziei de punere în aplicare a Consiliului prin care a fost aprobată evaluarea Planului de Redresare și Reziliență al României. Criteriile de eligibilitate și de ierarhizare aplicate sunt cele stabilite prin Hotărârea de Guvern 1237/2022, prin care a fost aprobată lista predefinită de investiții.
Conform descrierii țintei 377, componenta 12, din anexa deciziei de punere în aplicare a Consiliului prin care a fost aprobată evaluarea Planului de Redresare și Reziliență al României, din cele 49 de obiective incluse în lista predefinită trebuie îndeplinite cel puțin 25.
Lista celor 27 de spitale:
1. Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.
2. Construire secții la Spitalul nr. 2 din Vaslui.
3. Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi.
4. Finalizare proiectare și execuție Pavilion Municipal Bacău și integrarea în ansamblul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău.
5. Spital județean de Urgență Giurgiu – spital nou etapa I (secțiile oncologie și neurologie).
6. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocarea și modernizarea activității secției de onologie și inființare compartiment cardiologie intervențională.
7. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi PneumoftiziologieBraşov – un nou corp de clădiri.
8. Construire corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei, Constanţa.
9. Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, județul Neamț, cu funcțiuni și tehnologii inovative pentru protejarea climei și digitalizare.
10. Construire și dotare corp clădire destinat secțiilor de boli infecțioase și pneumologie, Oradea.
11. Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalui Municipal Dr. Teodor Andrei din Lugoj.
12. Institutul Regional de Oncologie Timișoara.
13. Construcție nouă: Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof.Dr.C.C. Iliescu, București.
14. Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Balotești – modernizarea infrastructurii.
15. Extinderea aripilor A1, A4 ale Spitalului Universitar de Urgență București cu regim de înălțime P+6E, amenajări parcări exterioare.
16. Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou – secția clinică neurochirurgie – centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.
17. Realizare pavilion nou-bloc chirurgical politraumă din cazarma 1044 Sibiu.
18. Lucrări de investiții și intervenții în cazarma 705, Pitești.
19. Construcția de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie, Arad – unități noi.
20. Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodariei apă.
21. Sediul nou pentru Spitalul de Urgență al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.
22. Pavilion de medicină operațională-politraumă în cazarmă 1053 Craiova.
23. Policlinica municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța – spital nou.
24. Laborator de radioterapie Spitalul Județean de Urgență Pitești.
25. Realizare pavilion nou medicină operațională politraumă D=P=4E, drum acces și rețele în cazarma 646, Brașov.
26. Centrul de Diagnostic şi Tratament al Tuberculozei Zerlendi (Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta), Bucureşti – spital nou.
27. Construire centru de psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, București.