Bugetul “Meridian 22”, care va fi dezbătut în şedinţa ordinară din 28 ianuarie, este un prim câmp de bătălie politică pe 2016. Iar al doilea se anunţă, cu siguranţă, bugetul municipiului Lugoj, care intră în discuţia “parlamentului” local într-o şedinţă extraordinară, programată la 1 februarie.
Liberalii au anunţat deja obiecţii la preţurile la energie, combustibil, cu privire la procesarea datelor pe 2015 la apă-canal şi cer recalcularea comustibililor la transportul în comun, chiar dacă acesta e gratuit.
O altă obiecţie majoră se referă la organigrama staţiei de epurare, care a trecut la Primărie, dar are 14 angajaţi ai Meridianului.
“Pentru noi, Meridian 22 egal PSD SRL, având în vedere că propunerea e făcută de doi consilieri angajaţi ai Meridianului, în Consiliul de Administraţie, un şef de sindicat şi un cenzor”, a declarat Ioan Ambruş, preşedintele PNL Lugoj.
“În toată lumea asta barilul de petrol scade. Numai la Meridian creşte!”
“La bugetul Meridian 22, care va fi cuprins în bugetul mare al oraşului, avem câteva obiecţii. Printre elementele de bază pe care e fundamentată proiecţia veniturilor şi cheltuielilor pe 2016 se găsesc influenţele suplimentare asupra costurilor de producţie la achiziţii, cu maximum 5%, de la furnizori. Adică – în primul rând, energia electrică. Fals! Energia electrică este ieftinită, nu e scumpită. Transportul enetrgiei electrice, în factura de curent, este ieftinit cu 15%. Per total, pot să vă spun că reducerea la curent la societăţile comerciale este de 5,22%. Deci, dacă ştii să negociezi, nu urci, ci cobori cu 5%. Apoi mai e combustibilul. În toată lumea asta se ştie că barilul de petrol coboară spectaculos, numai la Meridian creşte! Mai apar şi lubrifianţii aici. Cei care se aprovizionează cu lubrifianţi ar fi bine să coboare profitul, nu să-l urce. Calculul la noile preţuri de combustibil trebuie refăcut şi la transportul în comun subveţionat de către Primărie, şi care se estimează la cca. 600.000 de lei. Asta ar presupune o compensare de mai puţini bani de la bugetul local”, a mai punctat Ambruş.
Producţia fizică previzionată pentru 2016 la apă-canal este estimată la 1.599.000 mc. Anul trecut, la acelaşi capitol – apă şi canalizare, cifra de procesare a fost de 2.568.000 mc. “Aici ar trebui mai multe date suplimentare, pentru că nu cred că se va face aşa o economie la apă, de pe un an pe altul”, a mai subliniat Ambruş.