Duminică, 5 februarie, iubitorii teatrului lugojean sunt invitaţi la spectacolul „Un tramvai numit dorinţă” al dramatrugului american Tennessee Williams …
Duminică, 5 februarie, iubitorii teatrului lugojean sunt invitaţi la spectacolul „Un tramvai numit dorinţă” al dramatrugului american Tennessee Williams, care va avea loc de la ora 18 pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”.
Regia este semnată de regizorul clujean Horaţiu Ioan Apan, iar din distribuţie fac parte: Camelia Ghinea, în rolul lui Blanche Du Bois, Florin Ruicu (Stanley Kowalski), Cristina Konig (Stella Kowalski), Adina Panait (Eunice Hubbel), Marius Tudor (Harold „Mitch” Mitchell). În celelalte roluri, se regăsesc Dan Mirea, Florin Ibraşi, Ana Maria Cizler, Sorin Fruntelată şi Răzvan Danilug. Scenografia aparţine Floricăi Zamfira, cea care a creat şi costumele pentru acest spectacol. Biletele costă 20 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru elevi. Tichetele de spectacol pot fi procurate la casieria teatrului, săptămânal, în zilele de joi, vineri şi sâmbătă, între orele 13-18.
„Piesa lui Tennessee Williams este ultima premieră a Teatrului de Vest din Reşiţa, pe care am jucat-o cu casa închisă la 11 decembrie anul trecut. Duminică, 15 decembrie, am mai avut un specatcol la Reşiţa, care s-a jucat tot cu casa închisă. Săptămâna viitoare vom merge cu acest specatcol la Teatrul din Deva, iar pe data de 5 februarie vom poposi la Lugoj, oraş cu care avem un fructuos parteneriat în domeniul teatral. Tot săptămâna viitoare, vom avea încă o premieră, şi anume spectacolul pentru copii „Jack şi vrejul de fasole”, pe care îl vom aduce în februarie şi la Lugoj”, ne spune actorul şi regizorul Dan Mirea. În luna martie, de altfel, Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj va prezenta în Grecia piesa pentru copii „Pinocchio”, montată de Dan Mirea. Următoarea etapă a parteneriatului artistic Lugoj-Reşiţa va avea loc în captala Banatului montan în data de 12 februarie, când actorii lugojeni vor prezenta acolo piesa „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian.
„Un tramvai numit dorinţă” a făcut furori pe Broadway, unde a avut premiera în anul 1947. Un an mai târziu, autorul piesei, Tennessee Williams, lua Premiul Pulitzer pentru dramaturgie pentru această creaţie în care se înfruntă mentalităţile tradiţionale ale Sudului american, reprezentat de Blanche Du Bois, şi cele ale noii societăţi industrializate, întruchipate de personajul lui Stanley Kowalski. Piesa a avut parte nu numai de un fulminant succes de public şi de numeroase premii şi nominalizări, dar şi de distribuţii de super-top. Pe Broadway, regizor a fost celebrul Elia Kazan, iar din distribuţie au făcut parte monştri sacri ai scenei şi ecranului american, precum Marlon Brando, Anthony Quinn, Jessica Tandy, Kim Hunter etc. La Londra, regizor a fost sir Laurence Olivier, cu Vivien Leigh cap de afiş. De altfel, filmul realizat în 1951, cu aceeaşi Vivien Leigh în rolul principal, câştiga Oscarul pentru cel mai bun film, dar şi alte trei premii ale Academiei Americane de Film.