Vestea că Emil Hossu a trecut la cele veşnice a îndurerat, pe lângă oamenii de rând, mai ales colegii de breaslă ai marelui actor.
Vestea că Emil Hossu a trecut la cele veşnice a îndurerat, pe lângă oamenii de rând, mai ales colegii de breaslă ai marelui actor. Actorii Teatrului Municipal „Traian Grozavescu” din Lugoj l-au conoscut îndeaproape la Festivalului International de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, ce s-a desfăşurat la Fălticeni în toamna anului trecut.
„De-a lungul acelor zile am avut relaţii foarte apropiate cu toţi actorii, însă am rămas plăcut impresionaţi de atitudinea lui Emil Hossu, care nu afişa vreo distanţă sau răceală de vedetă din capitală. Am colaborat foarte bine cu el, ba chiar la un moment dat i-am ajutat cu decoruri de la teatrul nostru, pentru că cel din Fălticeni abia se deschisese. Am făcut mai multe ieşiri împreună, era un om extraordinar”, îşi aminteşte Augustin Bercean, referent în cadrul Casei de Cultură a Municipiului.
În cadrul Festivalului de la Fălticeni, Emil Hossu şi soţia sa, Catrinel Dumitrescu, au prezentat publicului spectacolul ”Doi pe o bancă”, realizat de Teatrul Nottara din Bucuresti. Această piesă a fost jucată de cei doi şi în faţa publicului lugojean în urmă cu aproximativ 10 ani.
Actorul Emil Hossu a decedat miercuri seară. El se afla la Teatrul Nottara din Bucureşti în momentul când a leşinat, medicii SMURD sosiţi de urgenţă neputând să-l resusciteze după ce a intrat în stop cardio-respirator.
Emil Hossu s-a născut pe 24 noiembrie 1941, la Ocna Sibiului, dar declara presei: „Sunt maramureşean după mamă, sălăjean după tată, dar stau în Bucureşti de foarte multă vreme”.
În 1948, pentru că fusese diplomat în perioada lui Ion Antonescu, tatăl lui Emil Hossu a fost trimis la muncă forţată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, de unde a revenit după 6 luni. La numai 17 ani, Emil Hossu şi-a pierdut tatăl, bolnav de cancer.
Pentru că nu avea „origine sănătoasă”, Emil Hossu a reuşit să intre la ATF abia din a treia încercare. A fost credincios al Bisericii Române Unite cu Roma şi membru în Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici.
Printre filmele în care a jucat Emil Hossu se numără: „Triunghiul Morţii (1999), „Une mère comme on n’en fait plus” (1997), „Punctul zero” (1996), „Straniul paradis” (1995), „Cel mai iubit dintre pamânteni” (1993), „Liceenii în alertă” (1993), „Oglinda” (1993), „Balanţa” (1992), „Harababura” (1990), „Un Studio în căutarea unei vedete” (1988), „Să-ţi vorbesc despre mine” (1987), „Cale liberă” (1986), „Totul se plăteşte” (1986), „Noi, cei din linia întâi” (1985), „Secretul lui Nemesis” (1985), „Vara sentimentală” (1985), „Eroii n-au vârstă” (1984), „Secretul lui Bachus” (1984), „Sosesc păsările călătoare” (1984), „Convoiul” (1981), „Bună seara, Irina” (1980), „Iarna bobocilor” (1977), „Regăsirea” (1977), „Toamna bobocilor” (1975), „Aventurile lui Babuşcă” (1973), „Simpaticul domn R” (1969) etc.
El a fost cunoscut şi pentru rolurile din spectacole de teatru, printre care se numără: „Aniversarea”, „Blocaţi în dormitor”, „Capul de Răţoi”, „Clipe de viaţă”, „De trei ori dragoste”, „Doamna nevăzută”, „Doi pe o bancă”, „În piaţa Vladimir”, „Miciuna din mine”, „Nu vorbiţi cu actorii”, „O familie trăznită”, „Omul cu mârţoaga”, „Omul hazardului”, „Special sânge”. De asemenea, Emil Hossu a jucat în numeroase spectacole de teatru radiofonic.
A fost căsătorit cu actriţa Catrinel Dumitrescu.