Societatea de Administrare Patrimoniu din cadrul Primăriei Lugoj derulează pe parcursul acestei veri un program de activități de igienizare și curățenie stradală în zonele rezidențiale.
În principal, sunt vizate cartierele de blocuri, de unde sunt și cele mai multe solicitări cetățenești pentru intensificarea acțiunilor de curățenie.
Echipele APL scoase în teren pentru aceste acțiuni au reușit să igienizeze până acum cartierele Țesători, Stadion 1, 3 și Ștrand.
În cadrul programului de curățenie se colectează deșeurile din coșurile stradale montate în cartiere, dar și cele aruncate la întâmplare, pe spațiile verzi, în locurile lăturalnice și nepermise, se răzuie nisipul și buruienile de la borduri, se mătură cu utilajele din datare și manual străzile și trotuarele, scuarurile, intrările în blocuri, parcările, foișoarele de relaxare, parcurile de cartier și locurile de joacă.
În prezent, acțiuni asemănătoare sunt în desfășurare în cartierul Cotu-Mic, la blocuri dar și pe unele străzi cu case.
Urmează să se intervină în cartierul din Splaiul 1 Decembrie 1918, în Microraioane și în cartierul JC Drăgan. Principalele dificultăți întâmpinate sunt numărul mare de mașini parcate pe marginea trotuarelor și vegetația crescută în exces.
“Pentru eficientizarea activităților, societatea primăriei anunță pe pagina sa de facebook-“Administrare Patrimoniu Lugoj” cu două zile înainte începerea lucrărilor de curățenie în fiecare cartier, pentru ca lugojenii să-și mute mașinile și să elibereze parcările și străzile”, a transmis Primăria Lugoj.
Activitățile de salubrizare vor continua pe tot parcursul verii.
Pentru optimizarea lucrările de întreținere a spațiilor verzi din municipiu, administrația lugojeană este în curs de achiziționare a unui utilaj performant pentru operațiuni de cosire, mărunțire iarbă și vegetație, care poate fi acționat de la distanță prin sistem de radiocomandă. Noua mașină este așteptată până la finele lunii iulie.
”Pe suprafața actuală, de 35 de hectare pe care le avem de cosit la Lugoj, a apărut în acest an o problemă nouă. În anii trecuți, frecvența era o dată la două săptămâni, acum este o dată la cinci zile, mult prea des, deja”, a spus Adrian Serendan, viceprimarul municipiului.
Serviciile care se ocupă de întreținerea domeniului public din Lugoj au în dotare mai multe mașini și utilaje, printre care două mașini elvețiene pentru măturat și spălat stradal, alei și trotuare cu capacități de aspirarea a prafului și frunzelor, care și-au dovedit eficiența.
Pentru gazonul din zona centrală a municipiului se folosesc doua minitractoare de tăiat iarba.
Suprafața verde din oraș este, însă, destul de mare pentru capacitatea de intervenție a municipalității, care nu poate ține pasul cu ritmul de creștere a vegetației, între primăvară și toamnă.
Pentru compensarea personalului limitat, se încearcă dotarea cu utilaje de tăiat iarbă de capacitate crescută.