Jumătatea anului 2015 aduce pentru spitalele din ţară proba de foc numită procesul de acreditare, o măsură strategică ce joacă un rol important în dezvoltarea sectorului spitalicesc şi ce implică o abordare sistematică la nivelul pregătirii instituţiei în vederea obţinerii acreditării.
Procesul de acreditare, în sine un proces complex, înseamnă pe lângă îndeplinirea unor condiţii standard, şi multă muncă, în vederea respectării anumitor referinţe, criterii şi multiplilor indicatori de performanţă.
Consecinţele acreditării sunt vitale la nivelul instituţiilor spitaliceşti.
Rezultatul nefavorabil în procesul de acreditare atrage după sine imposibilitatea instituţiei respective de a încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate şi lipsa finanţărilor.
Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj, este pe ultima sută de metri în cursa pentru obţinerea certificatului de acreditare din partea Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor.
„Suntem aproape de a fi acreditaţi. Sperăm ca după multă muncă, peste 3 luni să fim fericiţi că am obţinut acreditarea”, declară Liviuţa Crista, director economic al instituţiei.
Astfel, prin adresa oficială primită de la CONAS, spitalului i se cere îndeplinirea a doi paşi în procesul de acreditare, până la data de 16 septembrie: să transmită către comisie statul de funcţii, organigrama şi organizarea unităţii de management a calităţii, şi nu în ultimul rând fişa de autoevaluare a unităţii, document ce cuprinde un număr de 164-165 de puncte ce trebuie raportate.
Ulterior transmiterii acestor date se va achita taxa de acreditare către CONAS, pentru ca la data de 17 septembrie comisia să programeze efectiv unitatea din Lugoj pentru vizita de evaluare în vederea acreditării.
Taxa ce se cere a fi achitată nu reprezintă deloc o sumă de neglijat, conform directorului economic, Liviuţa Crista, fiind estimată la peste 100.000 de lei, astfel că reprezentanţii spitalului au solicitat consiliului local suma de 250.000 de lei, pentru ultime corecţii înainte de vizita de evaluare.
„Proces complex care înseamnă multă muncă, îndeplinirea unor condiţii standard, motiv pentru care, având în vedere că nici taxa nu e de neglijat, am solicitat la rectificare la Consiliul local, suma de 250.000 de lei, întrucât mai trebuiesc făcute anumite dotări, dotarea cu tot ce înseamnă materiale de natura obiectelor de inventar, dotări în ce priveşte igienizarea, curăţenia secţiilor clinice şi nu numai, pentru că taxa de acreditare bănuim că va depaşi totuşi 100.000 de lei”, este afirmaţia directorului economic al Spitalului Municipal.
Certificatul de acreditare presupune din punct de vedere medical, standardizare, apără latura medicală pe de o parte, iar pe de altă parte intervine în procesul de protecţie a pacientului, în nivelul calităţii serviciilor şi în protecţia angajatului.
„Acest proces al acreditării este unul complex, în care se face o radiografiere a tuturor serviciilor medicale pe care le oferă spitalul. Totodată, pe lângă partea medicală, care se regăseşte în procent de 80-85% în întregul proces de acreditare, restul până la sută cuprinde şi partea nemedicală”, a completat directorul medical, Ionuţ Lucian Cocoş.