Noul an a început la propriu cu zile de foc pentru pompierii şi poliţiştii din estul județului Timiș.
Nici nu s-a trecut bine în 2016, că rutieriştii din Făget au consemnat primul eveniment soldat cu o victimă decedată.
Un conducător auto în vârstă de 42 de ani a pierdut controlul volanului pe drumul dintre Româneşti şi Curtea, rostogolindu-se în decor. Ca urmare a impactului, acesta a fost aruncat afară şi strivit de propriul autoturism.
Potrivit poliţiştilor, cauza cea mai probabilă a accidentului a fost neadaptarea vitezei în curbă raportată la condiţiile de drum alunecos. Alte trei familii au trecut prin coşmarul vieţii lor când s-au trezit cu acoperişurile caselor în flăcări.
Pompierii lugojeni au intervenit la primul incendiu din 2016 în localitatea Visag, unde au luptat ore bune cu focul care a cuprins acoperişul şi plafonul unei case.
Luni, 4 ianuarie, echipele de salvatori au fost sesizate, prin numărul de urgenţă 112, că alte două case sunt în flăcări.
Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale în Ţipari şi la Lugoj, pe strada Ion Vidu, unde au localizat şi stins două incendii propagate la acoperişuri.
Din cercetările de la faţa locului, se pare că incendiul de la Ţipari a fost provocat de un coş defect, iar cel din Lugoj, de o centrală pe lemne. Din fericire nu au fost victime.
Pentru a evita asemenea dezastre, specialiştii ISU recomandă să verificaţi în permanenţă sursele de foc, cum ar fi centralele proprii, sobele, dar şi coşurile de fum care sunt, de cele mai multe ori, cauza unor incendii de proporţii. Pentru a preîntâmpina evenimentele nedorite pe drumurile publice, poliţiştii vă sfătuiesc să nu porniţi la drum fără a verifica starea traseului pe care urmaţi să îl parcurgeţi.
De asemenea, echipaţi-vă autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie. Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa.
Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos.
Nu efectuaţi depăşiri riscante. Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă. Conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.
Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.
Din analiza accidentelor de circulaţie grave produse pe raza judeţului Timiş, în cursul anului trecut, 43 de accidente, soldate cu decesul a 14 persoane şi rănirea gravă a altor 45, au avut drept principală cauză generatoare viteza nelegală şi neadaptată condiţiilor de drum, iar opt accidente soldate cu decesul a patru persoane și rănirea gravă a altor şapte, au avut drept cauză generatoare, nerespectarea regulilor privind efectuarea manevrei de depășire.