Organizatorii estimează că la eveniment s-au implicat peste 400 de voluntari unici, la care se adaugă numeroși localnici, cumulând în total peste 8000 de ore de muncă.
În decursul celor trei zile de eveniment au fost refăcute 30 de fațade, câteva dintre ele fiind ale clădirilor importante pentru comunitate, cu funcțiuni publice.
Școala a fost zugrăvită de o echipă de voluntari formată din angajați ai Consiliului Județean Timiș, iar o echipă de voluntari ai Prefecturii Timiș a lucrat la o casă amplasată în zona centrală a satului. Grădinița a fost de asemenea zugrăvită, iar o echipă de tineri voluntari de la Liceul de Arte din Timișoara a realizat pe aceasta o pictură murală.
Toate clădirile din centrul satului sunt acum renovate. În cadrul proiectului a fost inclusă și moara de apă din localitate, singura de acest fel care se mai păstrează în județul Timiș, aflată în stare avansată de degradare.
O echipă de voluntari a lucrat trei zile pentru a o repune în valoare, decolmatând roata verticală și amenajând-o ca pe un mic muzeu. Comunitatea baptistă din localitate s-a mobilizat și a zugrăvit complet biserica baptistă nouă, de mari dimensiuni, iar voluntarii au format o echipă pentru a salva biserica baptistă veche de la 1936.
”Mulțumim tuturor celor care s-au implicat, celor de la Acasă în Banat pentru că au ales satul Fărășești și celor circa 450 de voluntari.. Au făcut un lucru minunat și pot spune că au schimbat fața satului. Conform proiectului au fost zugrăvite fațadele la 30 de clădiri, cam jumătate din cele existente în localitate. Participanții au legat și o strânsă legătură de suflet cu localnicii, fiind îmbrățișați de copii la plecare. Au fost momente emoționante și încă o dovadă că doar prin unitate se pot realiza proiecte ample”, ne-a declarat Virgil Ciocea, primarul comunei Pietroasa.
Pe tot parcursul evenimentului, voluntarii au avut parte și de mese gătite tradițional, cu sprijinul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș.
Proiectul Color the Village al Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să pună în valoare arhitectura tipică din această zonă.
Anul acesta a avut loc a patra ediție Color the Village/Colorează Satul, iar anul viitor va fi aleasă o altă localitate din Banat.