În organizarea Primăriei Municipiului Lugoj, Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Galeriei ”Pro Arte” Lugoj, TRUICART Events Brand şi Dan Tudor Truică – curator independent, marți, 1 aprilie, ora 18, la Galeria “Pro Arte”, a avut loc vernisajul expoziției personale de pictură retrospectivă, semnată de artistul plastic timișorean Ioan Avrămuț.
Curatorii au adus în fața publicului, 36 de lucrări reprezentative pentru viziunea coerentă și extrem de subtilă a unui artist vizionar.
Cuvântul de bun venit a fost adresat celor prezenți de Daciana Vuia, directorul muzeului lugojean și de restauratorul Dorina Zah, după care curatorul Anne Marie Avrămuț, fiica artistului expozant a precizat că, la sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80, tatăl său împreună cu câțiva prieteni au lansat unul din primele ziare libere din România – Liberatea, apoi a adăugat că a studiat artele plastic în clasa lui Constantin Flondor subliniind că tot restul operei i-a fost influențat de faptul că a fost urmărit de Securitate.
”Lucrările lui cuprind trei trei mari capitole: lucrări politice, care reflectă trauma urmăririi și în care se materializează și actul rezistenței.Pe de altă parte, are un alt capitol de lucrări în care figura umană are un loc central, dar apare fragmentată, distorsionată. Alte lucrări sunt cele în care apar foarte multe elemente geometrice, în care plasează existența umană. Ioan Avrămuț este un pictor asociat cu Școala de la Timișoara, dar și unul care a creat, nu în mainstream-ul artei contemporane, ci care și-a construit opera tăcând și lucrând foarte intim. El tematizează imaginea, ca și când e politică, în primul rând, dar tema lui principală este relația între formă și conținut. Dar niciodată el nu a sacrificat conținutul de dragul formei”, a concluzionat Anne Marie Avrămuț.
Despre prietenul său, plasticianul Ioan Arămuț, a vorbit și curatorul Dan Tudor Truică:
”Asistăm la un eveniment deosebit, o expoziție extrem de sugestivă și consistentă.Vedem aici pe simeze lucrări, într-adevăr, de facturi diferite, etape diferite, dar dacă vă uitați pe verso-ul lucrării acolo o să găsiți adevăratul conținut al imaginii din față. Avrămuț scrie gînduri și poezii pe spatele lucrărilor”.
În final, ca un omagiu adus unei cariere autentice, Dan Tudor Trică, i-a înmânat pictorului o plachetă de onoare. Expoziția este deschisă publicului lugojean în perioada 1 – 30 aprilie 2025.
A fost prima etapă a regalului artelor vizuale contemporane aflate sub egida ”International Lugoj Art Festival”, aflat la cea de-a patra ediție, ce programează manifestări, în perioada 1-5 aprilie.
Astfel, a mai fost vernisată expoziția personală Florentina Rizea, miercuri, 2 aprilie, apoi urmează să fie inaugurate expozițiile: Victoria Caraiman Pastuch și Garbis Adrian Hofman, ambele joi, 3 aprilie, precum și Maeștrii Tapiseriei Românești, sâmbătă, 5 aprilie.