Primăria municipiului Lugoj a emis sâmbătă, 21 noiembrie, un comunicat privind carantinarea zonală a municipiului Lugoj.
Primăriile nu sunt implicate și nu dețin nicio atribuție legală, în luarea deciziilor de carantinare
Comunicatul, semnat de primarul Claudiu Buciu, are ca scop răspunsul la întrebarea care se pune în spațiul public, legată de intrarea municpiului Lugoj în carantimă, în timp ce Timișoara, de exemplu, nu este carantinată.
În primul rând, edilul șef precizează că Primăria, ca instituție, nu are niciun rol în luarea deciziei de carantinare: ”Primăriile nu sunt implicate și nu dețin nicio atribuție legală, în luarea deciziilor de carantinare zonală a localităților. (…) Rolul meu, din funcția de Primar al Municipiului Lugoj, în astfel de situații, este acela de a susține orice decizie care este luată de specialiști pentru binele cetățenilor, indiferent de “costul electoral” al susținerii unei astfel de decizii”.
Rata de infectare nu este singurul criteriu care a stat la baza deciziei
Așa cum ”Redeșteptarea” puncta încă de vineri, 20 noiembrie, atunci când măsura a fost anunțată oficial, rata de infectare nu a fost singurul criteriu care a stat la baza acestei decizii.
Claudiu Buciu precizează că, ”prin Ordinul 1309 din 21 iulie 2020 al Ministrului Sănătății, privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-COV-2, au fost stabilite criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de imbolnăvire cu virusul SARS-COV-2, în vederea instituirii carantinei zonale”.
Criteriile sunt de două categorii: pentru declanșarea analizei amănunțite în vederea propunerii deciziei de carantinare zonală și criterii adiționale pentru luarea deciziei de carantinare.
Criteriile din prima categorie sunt: a) trend crescător în ultimele 14 zile; b) rata de infectare peste nivelul de alertă (3/1000); c) ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități inchise; d) ponderea populatiei în varsta de 65 de ani și peste; e) personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice, în raport cu numarul de cazuri confirmate; f) personal sanitar in/suficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19, dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție; g) gradul de ocupare al paturilor, atat pe secțiile COVID-19, cât și pe secțiile ATI să fie mai mare de 90%; h) populația din zona afectata nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile, în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.
Buciu: Să nu facă politică într-o situație atât de gravă
Dintre criteriile adiționale (prin care se asigură existența infrastructurii locale, care permite satisfacerea nevoilor de bază ale populației din zona ce urmează să fie carantinată), amintim: existența medicilor de familie pe raza localitatii, a unităților comerciale, farmaciilor, dacă localitatea este traversată de un drum județean/national, dacă există suficiente resurse umane în cadrul poliției locale sau pot fi mobilizate alte resurse umane pentru asigurarea monitorizării zilnice a respectării regimului de izolare la domiciliu și, nu în ultimul rând – evaluarea spitalului care asigură asistența medicală pacienților suspecti sau confirmati COVID-19 din punct de vedere al gradului de ocupare, a situației stocului de medicamente, a numărului de personal medical.
”Dacă anumiți politicieni consideră că acest ordin a fost emis fără respectarea legislației în vigoare, îi invit să-l conteste în instanță și nu să facă politică într-o situație atât de gravă”, punctează primarul Claudiu Buciu.
Primarul spune că nu cunoaște datele exacte pe baza cărora s-au făcut evaluările, dar prezintă elementele care îi sunt cunoscute în acest moment și la care are acces în mod legal.
Șapte focare de infecție, dintre care unul la Ambulanță
Pe lângă rata de infectare, în jur de de 7/1000, în Lugoj există în prezent 7 focare în supraveghere: Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Copii – Lugoj (40 de cazuri, din care 16 copii); Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică nr. 1 – Lugoj (118 cazuri); Clubul Sportiv Municipal – Lugoj (13 cazuri); Primăria Municipiului Lugoj (14 cazuri); Serviciul de Ambulanță – Lugoj (8 cazuri); o întreprindere (18 cazuri) și o casă de personae vârstnice (25 de cazuri), ”numărul de cazuri de persoane infectate fiind mult mai mare pe raza Municipiului Lugoj, fapt ce confirmă că suntem în prezența unei transmiteri comunitare”.
Spitalul este suprasolicitat, a trebuit să transferăm pacienți
Despre spital, instituție aflată în centrul atenției, primarul Claudiu Buciu spune: ”Spitalul și-a atins capacitatea maximă, atât ca număr de locuri ocupate la secția ATI, cât și ca număr de locuri pe alte secții unde sunt îngrijiți pacienții suspecți / confirmați, vineri fiind nevoie să transferăm doi pacienți la spitale din Timișoara. În plus, instalația de oxigen a spitalului face față cu greu numărului mare de pacienți. Îngrijorător este și faptul că tot mai multe spitale din țară ramân fără locuri libere și sunt în imposibilitate de a mai interna pacienți”.
Mulțumind lugojenilor pentru înțelegere Buciu subliniază că ”a merge mai departe, în același ritm de creștere, ar fi catastrofal pentru noi și mai ales pentru noii infectați, care ar putea ajunge in situatia de a nu mai avea unde să fie internați. Eforturile depuse de personalul medical din spital sunt deja la limita posibilităților umane, fapt pentru care orice creștere a volumului de muncă duce la o suprasolicitare ce poate afecta calitatea normală a actului medical. În continuare, totul depinde de noi. Vom reuși să scădem această rată, doar dacă vom ține cont de toate măsurile dispuse până în prezent”.
”Dacă anumiți politicieni consideră că acest ordin a fost emis fără respectarea legislației în vigoare, îi invit să-l conteste în instanță și nu să facă politică într-o situație atât de gravă”, punctează primarul Claudiu Buciu.
–
De ce nu ar contesta temeinicia şi legalitatea ordinului arbitrar al colegilor din propriul partid chiar domnul primar?
Asta în calitate de (prezumat) reprezentant al (intereselor) municipiului.