Nu doar cei care se află în poziția de a susține examenul de conducere pentru a lua permisul trec prin stări de stres și agitație. Chiar dacă poate părea ciudat, pentru o parte din șoferii începători este cu adevărat stresant să fie nevoiți să se urce la volanul mașinii proprii și să meargă pe diferite trasee fără a fi sub supravegherea unui instructor care să-i îndrume exact așa cum a fost pe parcursul școlii.
Iată totuși care sunt motivele pentru care unui șofer cu acte în regulă îi este frică să conducă chiar dacă a trecut peste ceea ce părea a fi cel mai greu pas – cel de a lua proba practică și cea teoretică.
Care sunt factorii pentru care șoferilor începători le este teamă să conducă?
Lipsa de experienţă în trafic este o problemă majoră și printre principalele motive pentru care un șofer începător se sperie ușor. Totodată, în cazul în care poate apărea sentimentul că sunt uitate semnele de circulație, anumite manevre care trebuie executate pe anumite drumuri sau există teama de a încălca Codul Rutier, aprofundarea noțiunilor dobândite pe parcursul școlii este întotdeauna o idee bună pentru a reîmprospăta memoria și pentru a căpăta un plus de încredere în propria persoană.
Informațiile căpătate prin rezolvarea de teste auto drpciv pe i-drpciv.ro capătă mai mult sens. Acestea sunt mai ușor de înțeles atunci când șoferii ajung în trafic și trebuie să realizeze diferite acțiuni care până la acel moment aveau caracter teoretic.
Și faptul că teoria este generoasă și nu ajunge să fie pe deplin subiectul examenului auto poate fi un alt motiv care stârnește teama începătorilor în 2023.
Cum se poate scăpa de teama de a fi la volan ca începător?
Nu e nimic ieșit din comun să existe temeri pentru un începător atunci când este pus în fața faptului împlinit de a conduce pentru prima dată oficial, în afara școlii. Dar nu e o frică de care nu se poate scăpa atunci când există voință.
www.I-drpciv.ro recomandă ca mașina care se conduce la primele dăți să fie cel puțin similară din punct de vedere mecanic și ca operare cu cea folosită în timpul școlii. Totodată, înainte de a parcurge trasee lungi, ideal e ca mașina să fie folosită în zone special amenajate pentru condus sau în zone mai libere, lipsite de circulație, pentru a deveni o obișnuință efectuarea manevrelor esențiale.
Înainte de a pune mașina în uz, mai ales dacă devine proprietate personală sau dacă este a celor din familie, șoferul trebuie să se asigure că automobilul este în stare perfectă de funcționare, că sunt valabile toate actele conform drpciv și că, desigur, toate componentele funcționează corespunzător (frâne, ambreiaj, motor, cauciucuri etc.).
Realizarea unor extra ședințe cu un instructor bun sau recapitularea de informații din chestionarele auto nu sunt o rușine, ci dimpotrivă, o modalitate pentru a testa periodic cunoștințele sau pentru a le fixa corespunzător. Viteza de condus ar trebui să fie adaptată condițiilor de mers, iar distanța dintre mașini trebuie să fie una adecvată dacă se dorestea se realiza diferite manevre în siguranță (de exemplu, o depășire).
Se recomandă și mai multă atenție la semnele rutiere care pot fi modificate, precum și în intersecții acolo unde traficul devine aglomerat la anumite ore de vârf, timp în care temerile se pot accentua. În mod cert, doar cu practică, un șofer începător se poate transforma într-un adevărat profesionist care să dea frâu liber inhibițiilor și să conducă cu succes pe orice traseu.
Odată cu trecerea timpului, se va observa că șofatul devine o activitate plăcută unde acțiunile necesare se vor realiza din reflex, corect și cu mai multă încredere.