Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,BANAT” al județului Timiș a făcut bilanţul activităților desfășurate în primele 6 luni ale anului 2014. Astfel, conform cifrelor, în prima jumătate a anului numărul intervenţiilor la care au fost solicitaţi pompierii timişeni a crescut, în medie, cu 5% faţă de aceeași perioadă a anului 2013.
Pompierii timişeni au fost solicitaţi la 6716 intervenţii (37 intervenţii/zi), din care 228 incendii, 257 intervenţii la dezastre (misiuni pirotehnice, inundaţii, accidente cu implicare produse periculoase, asigurare conducte gaz fisurate, misiuni de asigurări a măsurilor PSI şi asistenţă medicală la evenimente publice), 22 intervenţii pentru protecţia mediului, 186 incendii vegetaţie uscată şi mirişti, 6 intervenţii pentru salvări de animale, 107 alte intervenţii şi 5.910 intervenţii SMURD, fiind asistate 6.008 persoane (5.413 adulți și 595 copii). Cele mai multe cazuri au reprezentat accidente rutiere şi feroviare, urmate de intoxicații, boli cardiace, probleme neurologice – psihiatrice, dar și transporturi interclinice NEONAT.
„În primele şase luni ale acestui an s-a înregistrat o creştere cu 5 % a intervenţiilor pompierilor, dar în acelaşi timp a scăzut numărul incendiilor, datorită temperaturilor scăzute şi nivelului crescut de precipitaţii din prima parte a anului. Principalele cauze care determină incendii la gospodăriile cetăţeneşti şi la operatorii economici din judeţul Timiş rămân instalaţiile electrice defecte sau cu improvizaţii, acţiunea intenţionată, fumatul în locuri necorespunzătoare, respectiv coşuri de fum defecte sau necurăţate” a declarat lt. Diana Sindia Vlaia, purtător de cuvânt ISU Timiş.
În aceeaşi perioadă s-au desfăşurat peste 1.424 controale de prevenire la instituții, operatori economici, obiective cu risc de accidente majore și localități.
Pentru semestrul II al anului 2014, printre obiectivele I.S.U. Timiş se află amenajarea unui poligon de pregătire a personalului în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor și descarcerare. De asemenea se urmărește revitalizarea unor servicii voluntare pentru situații de urgență, prin transferul fără plată al unor autospeciale de stingere, care au fost scoase din folosința ISU Timiș, prin înlocuirea lor cu autospeciale noi, prin Programul Operațional Regional.