Meningita reprezintă inflamația meningelui, membrana tristratificată care învelește și protejează encefalul și măduva spinării. Pentru că este cea mai frecventă infecție a sistemului nervos central, e bine să cunoști câteva lucruri de bază despre această afecțiune.
1. Există mai multe tipuri de meningită
În funcție de modul în care se manifestă, medicii discută despre 3 tipuri de meningită:
- Meningita acută evoluează în câteva zile, uneori în câteva ore;
- Meningita subacută are o evoluție de câteva zile, până la câteva săptămâni;
- Meningita cronică evoluează în ani [1].
Evident, dintre cele trei tipuri, meningita acută este cea care stârnește cele mai multe îngrijorări.
2. Există mai mulți agenți patogeni care determină meningită
Meningita poate fi determinată de o gamă relativ variată de cauze:
- Infecții virale;
- Infecții bacteriene;
- Infecții fungice;
- Infecții parazitare.
Cel mai frecvent, evoluțiile acute și fulminante sunt produse de infecția bacteriană cu Neisseria meningitides [2].
3. Tinerii care locuiesc în spații comune au cel mai mare risc de a dezvolta meningita
Studenții care locuiesc în cămin, în special cei din anul I de studii, sunt cei mai expuși riscului de infecție cu agentul etiologic al meningitei bacteriene. Conform unor studii statistice efectuate de Center for Disease Control and Prevention, meningita bacteriană are o incidență de 23 de ori mai mare în rândul studenților care locuiesc în cămin, decât al celor care locuiesc în alte condiții [3].
4. Meningita evoluează rapid, dar poate avea consecințe de durată
Multe dintre persoanele care supraviețuiesc unui episod de meningită bacteriană suferă sechele permanente la nivelul sistemului nervos central. Pierderea auzului și amputarea degetelor, brațelor și picioarelor sunt des întâlnite [1].
Deși meningita virală are o evoluție mai blândă decât meningita bacteriană și ea poate duce la complicații pe termen lung: dureri de cap, oboseală, probleme de memorie [3].
5. Singura metodă eficientă de protecție este vaccinarea
Având în vedere faptul că evoluțiile severe sunt asociate, în general, meningitei bacteriene, există mai multe variante de vaccin menite să ofere protecție împotriva serotipurilor cele mai frecvente de Neisseria meningitidis:
- Vaccinul conjugat ACWY include 4 dintre cele mai frecvente serotipuri bacteriene. Protecția oferită este mai mare decât cea a altor variante, mai ales în condițiile efectuării rapelurilor indicate;
- Vaccinul împotriva serogrupului B oferă o protecție mai redusă, dar există situații în care utilizarea acestuia este indicată [4].
Măsurile generale de igienă pot crește rezistența organismului, dar nu oferă garanții împotriva bolii. Odihna adecvată, alimentația echilibrată, spălatul frecvent pe mâini contribuie la sporirea imunității, dar nu oferă o protecție specifică. Evitarea băutului din aceeași sticlă/pahar cu altcineva și a utilizării la comun a obiectelor de igienă personală pot ajuta la prevenirea transmiterii bolii [2].
În cazul persoanelor care au intrat în contact cu un pacient diagnosticat cu meningită bacteriană, administrarea preventivă de antibiotice reduce riscul de a dezvolta boala [3].
6. Unele tipuri de meningită sunt contagioase
Meningita fungică, meningita parazitară și meningita de origine medicamentoasă nu sunt contagioase. Pe de altă parte, meningitele infecțioase se pot transmite de la o persoană la alta.
Meningita virală are o contagiozitate ridicată. Ea se răspândește prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale, inclusiv mucus, fecale sau salivă. Strănutul și tusea împrăștie aerosoli infectați care persistă în aer și pe obiecte. Nu este necesar contactul direct cu persoana infectată pentru transmiterea bolii [3].
Meningita bacteriană poate fi, de asemenea, contagioasă, în special forma de origine meningococică. Transmiterea se face prin contactul de durată cu o persoană infectată. Școlile, creșele, grădinițele cu program prelungit, căminele studențești, barăcile militare, saloanele de spital sunt principalele locații în care se transmite boala [2].
Deși meningita este o afecțiune gravă care poate determina sechele definitive și chiar deces, prevenirea prin vaccinare a formelor acute și fulminante, în special în rândul tinerilor cu un risc crescut de boală, este eficientă.
Bibliografie:
- Boskey, Elizabeth. “What Do You Want to Know about Meningitis?” Healthline, Healthline Media, 30 May 2018, www.healthline.com/health/meningitis#types afișat la 3.10.2022;
- “5 Things You May Not Know about Meningitis.” National Foundation for Infectious Diseases, 24 Apr. 2020, www.nfid.org/2020/04/24/5-things-you-may-not-know-about-meningitis/ afișat la 3.10.2022;
- “Overview of Meningitis – Neurologic Disorders.” Merck Manuals Professional Edition, www.merckmanuals.com/professional/neurologic-disorders/meningitis/overview-of-meningitis?query=Meningitis%20in%20Children afișat la 3.10.2022;
- World Health Organization. “Meningitis.” Www.who.int, 28 Sept. 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/meningitis afișat la 3.10.2022.