Şomerii aflaţi în evidenţele ANOFM la nivel naţional ar trebui să primească carduri profesionale europene, din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în evidenţele cărora figurează.
Şomerii aflaţi în evidenţele ANOFM la nivel naţional ar trebui să primească carduri profesionale europene, din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în evidenţele cărora figurează.
Acesta este unul dintre rezultatele unui proiect cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, care se numeşte „Cardul profesional european – soluţie europeană în căutarea unui loc de muncă” şi care este implementat de ANOFM, în parteneriat cu firma SC Soft Business Union SRL din Bucureşti.
Momentan, cardurile se utilizează în paralel cu carnetele de şomer, urmând ca în viitor să le înlocuiască, după cum au precizat oficialii firmei Soft Business Union, fără să estimeze concret, când se va renunţa definitiv la carnetele pe suport de hârtie.
Cum se foloseşte cardul profesional european
Şomerul va primi cardul de la agenţia de Ocupare la care este înrolat, împreună cu o parolă şi user cu care va intra în sistemul cardului. Pe card este stocat CV-ul candidatului în format Europass, iar în sistemul cardului sunt stocate informaţii despre locurile de muncă ale candidatului şi ocupaţia sa, conform clasificării COR. În afara CV-ului în formatul antemenţionat, pe cipul cardului mai apar inscripţionate toate informaţiile personale relevante despre candidat: de la CNP, seria şi nr de CI, până la adresa fizică a şomerului.
După autentificare, persoana aflată în căutarea unui loc de muncă vede în contul său informaţiile din CV şi ofertele de angajare care corespund profilului său, primite din partea agentului de Ocupare care i-a înmânat cardul. Candidatul aplică în sistem la oferta de angajare dorită, agentul de mediere vede în sistem aplicaţia sa şi mediază întâlnirea candidatului cu angajatorul. Abia la interviu, angajatorul intră în sistem ca să vadă toate informaţiile profesionale şi personale ale candidatului, înscrise în baza de date. Şomerul va merge cu cardul la interviul de angajare şi de fiecare dată când accesează servicii oferite de ANOFM.
Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă din ţară au început să distribuie carduri persoanelor înregistrate la ANOFM şi aflate în căutarea unui loc de muncă, din august 2013. 37.300 de persoane au primit deja carduri profesionale europene, spun oficialii firmei Soft Business Union. Proiectul celor 570.000 de carduri profesionale europene costă aproape 21 de milioane de lei.