Aproximativ 20% din tinerii care au accesat fonduri europene pentru a începe afaceri cu ferme la ţară, în ultimii ani, s-au mutat în mediul rural doar „cu buletinul”, iar de afacere s-au ocupat părinţii sau rudele acestora, peste 500 de beneficiari fiind în situaţia de a restitui sumele primite.
Directorul adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Nicolae Popa, a declarat că Agenţia are „probleme” cu măsura 112 privind instalarea tinerilor fermieri în mediul rural, deoarece aproape 20 la sută nu au respectat condiţiile de mutare propriu-zisă la sate, iar în situaţii mai grave nu au respectat planurile de afacere propuse.
„Cam 20 la suta din tineri nu s-au instalat în mediul rural pentru că au venit din Canada, din America, au stat aici câteva luni, au plecat înapoi, iar de toată treaba aceasta s-au ocupat părinţii, fraţii, mamele şi nu este în regulă. Dovada că nu s-au ocupat ei de afacerea respectivă: foarte mulţi din cei care au primit bani pe 112, la al doilea control, după trei ani când să se facă a doua plată, s-a constatat că nu s-a respectat planul de afaceri, nu s-au respectat criteriile şi cifrele pe care le-au trecut în planul respectiv. Orice abatere de la programul respectiv înseamnă că nu au îndeplinit obiectivele respective şi ne vedem în situaţia nefericită de a nu plăti a doua tranşă, de a recupera obligatoriu prima tranşă pe care am acordat-o tânărului fermier”, a spus Popa, citat de Incont.ro.
Peste 500 de tineri fermieri sunt în situaţia de restitui banii primiti de la Uniunea Europeana pentru instalarea in mediul rural.