Publicația numărul unu a Lugojului, ”Redeşteptarea”, împlineşte 30 de ani de apariţie neîntreruptă. Este nu numai o vârstă de maturitate, este, indiscutabil, o performanță! Și o dovadă a profesionalismului celor care trudesc, zi de zi, la apariția ”prietenului de fiecare joi”.
Lucru foarte greu de egalat în peisajul presei românești de azi, ”Redeșteptarea” își continuă apariția pe două planuri ale formei de comunicare cu cititorii, atât în varianta tipărită (print), cât și în mediul on-line, site-ul publicației fiind numărul unu, ca audiență, pe plan local.
În urmă cu 30 de ani, la 20 iunie 1990, la Lugoj apărea o nouă publicaţie: ”Redeşteptarea”. Apărută sub egida Fundaţiei Europene Drăgan, la iniţiativa şi cu finanţarea inițială a prof. dr. Josif Constantin Drăgan, Cetăţean de Onoare al municipiului Lugoj, ”Redeşteptarea” s-a impus cititorilor săi printr-o mare varietate a materialelor publicate: informaţii de actualitate, reportaje, investigaţii sociale, interviuri, cronici culturale, analize şi articole social-economice, editoriale, divertisment şi sport.
Încă de la prima apariție, în acea frumoasă zi de vară a anului 1990, ”Redeșteptarea” a atras atenția prin format, calitate a hârtiei (primele numere au apărut pe hârtie albă, velină) dar și prin tehnica de imprimare offset, o noutate la acea vreme, când presa mai folosea încă vechile tiparnițe cu caractere de plumb, aliniate în casete de către zețari. Primele numere au văzut lumina tiparului la București, la Imprimeria FED, ultramodernă la acea dată.
Însă, în primul rând, noua publicație apărută la Lugoj a atras atenția prin calitatea conținutului. Dacă primele numere din anul 1990 au avut mai mult un caracter cultural și de recuperare a memoriei lugojene, în mare parte suprimată în perioada comunistă, din 1991, pe măsura reorganizării și cristalizării noilor instituții locale, ziarul a devenit din ce în ce mai ancorat în viața de zi cu zi a orașului.
Un aspect interesant este că alcătuirea conţinutului inițial al publicaţiei s-a făcut pe baza unor sondaje sociologice profesioniste, cetățenii fiind întrebați ce ar dori să citească în viitorul ziar.
Astăzi, publicaţia este parte integrantă a vieţii urbei, cu bune și mai puțin bune, cu împliniri și nerealizări, cu speranțe și neîmpliniri, relatate obiectiv și fără patimi de circumstanță, care azi sunt, iar mâine dispar, fără căderi în senzațional.
Colectivul de redacție, oricare ar fi fost el, dar și redactorii șefi care au condus publicația până în acest moment, au înțeles cât este de importanță legătura cu cetățenii, făcând din ”Redeșteptarea” un barometru al opiniei publice, al nemulțumirilor, dar și al satisfacției față de unele evoluții, pe plan local.
Un moment interesant în evoluția ziarului s-a consemnat în perioada octombrie 1993 – iunie 1994, când s-au tipărit 32 ediţii ale suplimentului „Redeşteptarea Sport”, distribuit în Lugoj şi Caransebeş. Tradiția continuă și azi, prin spațiile largi atribuite unor sporturi precum handbalul, voleiul sau luptele, care înregistrează performanţe notabile în diviziile naţionale și pe plan internațional.
Pentru a marca ediţia cu numărul 200, publicația a trecut pe un format mai mare (A3), iar de la numărul 500, și-a schimbat fața, prin inaugurarea aparițiilor color. În urma unui mic referendum în cadrul redacției, culoarea aleasă a fost cyan, un albastru deschis, plăcut privirii.
În anul 2003, de la ediţia 540, publicația s-a aliniat trendului național și internațional, îmbrăcând haina policromiei. La ora la care citiți aceste rânduri, ”Redeşteptarea” pregăteşte apariţia ediţiei cu numărul 1515.
Indiferent de inerentele schimbări de formă, culoare sau design, esența săptămânalului nostru s-a păstrat. În aceste trei decenii, ”Redeşteptarea” s-a dovedit a fi unica publicaţie de cursă lungă a Lugojului, cu apariţie neîntreruptă.
Fiind pe deplin conștientă de blazonul cultural al urbei, ”Redeșteptarea” s-a implicat în organizarea unor manifestări de impact, cu caracter cultural (lansări de carte, proiecții de film, concerte, gale ale excelenței), dar și sportiv, în campanii umanitare etc. A acordat premii tinerilor instrumentiști de la Concursul Internațional de Pian ”Clara Peia”, viitoarelor voci de aur ale operei românești, de la Concursul Internațional de Canto ”Tiberiu Brediceanu” și nu numai.
În trei decenii de apariție, ”Redeșteptarea” a scris istoria de după 1990 a Lugojului şi zonei adiacente. Așa cum am mai spus, în viitor, când redactorii contemporani vor fi trecut în eternitate, articolele aşa-zis trecătoare de astăzi vor deveni documente și surse de inspiraţie pentru istorici, sociologi, economişti, politicieni, oameni de cultură etc.
La aniversarea celor 30 de ani de prezență notabilă în peisajul presei românești, ”Redeșteptarea” mulțumește în primul rând cititorilor din Lugoj și din toată zona de est a Banatului, care au făcut posibilă această performanță. La mulți ani, ”Redeșteptarea”!
Felicitari , „Redesteptarea”
Va dorim inca foarte multi ani de activitate la nivelul inalt jurnalistic pe care il demonstrati,