Infracţiunile care atentează la libertatea şi integritatea sexuală a unei persoane sunt de multă vreme în atenţia magistraţilor, iar cazul din ultimele săptămâni a generat un val de indignare atât din partea opiniei publice, cât şi din punctul de vedere al legiuitorilor, care instrumentează astfel de fapte.
Potrivit unei statistici realizate de judecătorul Cristi Dănileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, cele mai multe cazuri de viol, respectiv, act sexual cu un minor le sunt raportate în zona Moldovei. Judeţul în care sunt cele mai multe dosare cu infracţiuni care privesc viaţa sexuală este Iaşi, unde se înregistrează o creştere constantă a numărului de astfel de dosare, respectiv 3,35 dosare la 10.000 de locuitori. Urmează, judeţul Vaslui cu 3,41 dosare , Botoşani cu 2,93 dosare şi Vrancea cu 2,32 dosare.
La mică distanţă se situează judeţul Mehedinţi cu 2,26 dosare la 10.000 de locuitori. Curios este faptul că Bucureştiul cu 0,74 dosare, este în coada clasamentului alături de judeţe precum Bihor – 0,71 , Harghita – 0,55 şi Covasna – 0,48 dosare. Timişul se regăseşte în clasamentul judeţelor cu cele mai puţine dosare – 0,94 de dosare la 10.000 de locuitori.
Deputatul Tudor Ciuhodaru, cunoscutul medic de urgenţă, a anunţat că va propune un proiect de lege prin care violul să fie pedepsit asemănător crimei.
“În România au loc anual peste 2500 de violuri, un viol are loc la fiecare patru ore. Actuala lege validează ideea conform căreia violul e o infracţiune minoră şi nu descurajează producerea unor astfel de fapte şi nici nu asigură protecţia victimei. Noul proiect de lege propune ca violul să se pedepsească cu închisoare cuprinsă între 10 şi 20 de ani. De asemenea, se prevede ca pedeapsa să fie detenţie pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, atunci când sunt înregistrate circumstanţe agravante. Adică victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului, victima este rudă în linie directă, frate sau soră, nu a împlinit 16 ani, fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice sau a avut ca urmare vătămarea corporală şi dacă fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună”, a declarat Ciuhodaru.
Potrivit magistratului Cristi Danileţ, deşi statisticile demonstrează o creştere a numărului de infracţiuni de viol, respectiv a celor de act sexual cu un minor, noul Cod Penal intrat în vigoare la 1 februarie 2014, prevede pedepse mai blânde pentru autori decât codul penal anterior.