Satul Bucovăţ, din comuna Dumbrava, găzduieşte pe unul dintre cei mai mari legumicultori particulari din vestul ţării. Daniel Martinescu, alături de familia sa, a investit sute de mii de euro în această ramură agricolă. Gospodarul spune că oamenii stau la coadă ca pe vremea lui Ceauşescu, pentru a-i cumpăra produsele.
Daniel Martinescu, în vârstă de 39 de ani, a investit în ultimii şase ani circa 200.000 de euro în 18 solarii, fiecare de circa 300 de metri pătraţi, în care se găsesc plante legumicole de o mare diversitate.
Salatele verzi, roşiile, ardeiul şi varza, toate diversificate ca soiuri, precum şi cartofii, ceapa, ridichile, usturoiul sau chiar loboda, l-au făcut renumit în special pe piaţa din Deva, pe care o preferă în schimbul celorlalte din vestul ţării.
”Prefer piaţa din Deva, pentru că oamenii de-acolo cuată calitate. În permanenţă se formează rând la produsele noastre, indiferent de ce avem la vânzare. În toamnă, am avut un ardei Capia de o frumuseţe extraordinară. Dacă mergeam cu el la Făget, oamenii ar fi zis că l-am importat de prin alte ţări. Cei din Deva ştiu că toate produsele mele sunt curate şi le apreciază”, ne-a declarat Daniel Martinescu.
Tânărul şi-a început afacerea în urmă cu şase ani, deşi initial a vrut să-şi dezvolte livezi de pomi pe o suprafaţă de circa şapte hectare. Din cauza unor probleme cu terenurile, a renunţat şi s-a apucat de legumicultură, pe suprafeţele deţinute de familia sa.
“Am scos 190.000 de euro din bancă, pentru a-mi dezvolta mai multe livezi, însă am avut probleme cu un teren pe care voiam să-l cumpăr. M-am reorientat şi m-am apucat de legumicultură. La început, habar nu aveam de acest domeniu. Am învăţat singur cum să – mi construiesc solariile, cum să – mi îngrijesc pământul, ce legume se caută sau când se caută. Pe lângă achitarea ratei la bancă, toţi banii câştigaţi îi reinvestesc în agricultură. Muncim de dimineaţa până seara. Vreau să-mi fac şi plantaţii de zmeură sau afini, pentru ca într-un final să lucrez în jur de cinci hectare de teren”, ne-a spus legumicultorul.
Chiar şi în această perioadă geroasă, acesta are funcţionale 11 solarii. Patru sunt plantate cu răsaduri de salată verde, două cu cartofi, două cu spanac, unul cu ceapă, unul cu lobodă şi un altul cu ridichi.
“În două zile reuşesc să plantez manual răsadurile într-un solar. De exemplu, în cele cu salată, am în pământ circa 2.700 de fire cu răsaduri. În total, în solariile funcţionale am în jur de 30.000 de plante, puse într-o perioadă de vreo două săptămâni. Asta, în condiţiile în care lucrez eu şi cei patru membri ai familiei. Ideile avute, mă ajută să-mi uşurez munca. În cele 18 solarii am şi 32 de kilometri de furtun. Folosesc îngrăşământ natural de iepure pentru că are aciditatea care trebuie. În trecut am avut o microfermă de iepuri şi vreo două mii de găini de toate felurile. Gunoiul l-am adunat, iar acum mă ajută foarte mult ”, consideră Daniel Martinescu.
Omul recunoaşte că a avut şi investiţii ratate, cum ar fi cea care a vizat cultivarea căpşunilor.
“Tot în solari am construit un fel de piramide, în care am plantat căpşuni. Plantele au fost bine îngrijite, însă soiurile nu au dat randament şi am renunţat să mai produc acest fruct. Când am construit acele piramide, o lună de zile am bătut cuie în laţuri. Cam 70 de kilograme”, îşi aduce aminte gospodarul din Bucovăţ.
Pentru a-şi întreţine afacerea a preferat să lucreze cu banca, decât să absoarbă fonduri europene, de vină fiind birocraţia. Nu are nici măcar un solariu asigurat, pentru că spune el “statul te asigură pe ce vrea el şi nu pe ce ai nevoie tu”.
Deşi grea, munca îl relaxează, la fel ca şi cântatul la o orgă, seara în sânul familiei.