Asociația ”Acasă în Banat”, ai căror membri și voluntari au zugrăvit fațadele mai multor case din satele bănățene, printre care și cele din Racovița și Fărășești, comuna Pietroasa, are o nouă misiune: reabilitarea morii din Vârtop, care încă mai funcționează și moara din satul, ambele în localitatea Răcășdia, județul Caraș Severin. Ultima este abandonată de câțiva ani și este în pericol să dispară definitiv.
Cele două sunt singurele care au supraviețuit dintr-un șir de nouă mori care existau în urmă cu un secol aici, transmit reprezentanții Asociației Acasă în Banat, cei care organizează acțiunea de salvare a acestor obiective.
”Ne propunem să intervenim pentru a proteja și a pune în valoare cele două mori din Răcășdia pentru a se păstra pentru generațiile viitoare și a putea fi vizitate de turiști în condiții bune. Dacă la Moara din Vârtop situația este relativ bună, aceasta fiind bine conservată, funcțională și îngrijită de proprietari, problemele cele mai mari sunt la Moara din Sat care este abandonată și riscă să intre într-un proces accelerat de degradare. Intervenția noastră se va concentra pe această moară, aflată într-o poziție centrală în raport cu centrul satului, accesibilă și cu rol de exemplu pentru comunitatea locală. Lucrările efectuate se vor concentra pe reparații capitale la acoperiș, zugrăvire, tratament a pieselor de lemn, revopsirea pieselor metalice ruginite, amenajarea extensivă a zonei înconjurătoare, pentru a o transforma într-o zonă de promenadă pentru localnici și turiști deopotrivă. Cele două mori sunt alimentate de un canal de aducțiune (irugă) care pornește din amonte de podul de cale ferată, alimentează moara din Vârtop, iar din evacuarea acesteia continuă pe o distanță de circa 400 metri până la moara din sat. Pentru ca moara din sat să fie corect alimentată cu apă, fie pentru măcinat, fie cu scop turistic, este nevoie să efectuăm lucrările normale de întreținere a canalului de alimentare: ecologizare, defrișarea vegetației excesive, decolmatare”, transmit cei de la ”Acasă în Banat”.
Acțiunea va avea loc sâmbătă, 18 martie 2023, în colaborare cu Primăria Răcășdia și comunitatea din localitate.
Sunt așteptați și voluntarii, care pot să se înscrie pe site-ul asociației, dar se pot face și donații pe conturile RO26BTRLRONCRT0P53069801(lei) și RO11BTRLEURCRT0P53069801 (euro) deschise la Banca Transilvania.