Ultima oră

Ziduri banale, transformate în opere de artă de către un pictor lugojean

MondialTradiția reclamelor pictate reînvie la Lugoj. Multe din acestea erau realizate pe vremuri de artiști precum Gheorghe Vuia sau Victor Jurca Lugojanul. Într-o epocă a ordinatorului, așa cum scriam mai demult, această tradiție s-a pierdut la Lugoj.

În prezent, artistul plastic Dumitru Andrei este singurul care a sesizat acest deficit de ”umanizare” al exteriorului clădirilor lugojene. El constata cu regret că nu mai sunt nici măcar oameni capabili să scrie artistic, caligrafic, literele.

Lucrările lui Dumitru Andrei nu au nevoie de o galerie de artă, ele pot fi văzute în aer liber, la exteriorul unor clădiri din oraș, sau la interiorul acestora. Pictarea cu acrilic a exteriorului localului Irish Pub din Cartierul

Cotu Mic a marcat reapariția picturii murale exterioare la Lugoj, după mulți ani.
El a umplut acest gol cu zeci de anunțuri pictate pentru prieteni. Textele sunt umoristice și evită locurile comune. Astfel, în loc de câine rău, imaginea e însoțită de un mic text precum ”intră, abia aștept să-mi încerc noua proteză” sau ”sunt câine timid, dar mă tratez”, iar pe anunțurile cu ”garaj” pictează de pildă o locomotivă cu abur care iese din depou.

Dumitru Andrei este cel care a înnobilat spațiul rece al fostei recepții de la Hotel Dacia, cu o pictură murală de mari dimensiuni, de 4 metri pe 2. Fresca, amplasată la sala restaurantului de la parter, înlocuind un perete cu oglinzi, reprezintă o imagine care sintetizează istoria Hotelului ”Dacia”, din perioadele an­te­be­lică, interbelică și post belică.

Acum câțiva ani, Dumitru Andrei a pictat interiorul Gră­di­niței ”Copiii Harului”, in­sti­tuție privată, situată în localul fostei Școli Evreiești, situată în spatele Sinagogii Neologe din Lugoj. Acum, el pictează ho­lu­rile interioare și clasele Școlii ”Harul” de pe strada Mocioni, fosta Școală Generală Nr. 5, unde a realizat și portretul de mari dimensiuni al in­dus­tria­șu­lui Max Ausnit. În șapte luni, a pictat peste 100 de tablouri, cu dimensiuni între 50×50 cm și 2×1,2 metri.

Directorul celor două in­sti­tu­ții, Emanuel Olariu, este foarte mulțumit de acest nou proiect al colegului nostru:

”Sunt de părere că, într-o școa­lă, trebuie să creezi un mediu plăcut, cât mai aproape de cel de acasă. Cu dl. Andrei, după o lungă colaborare de amenajare și pictură murală la grădiniță, am dorit să reluăm proiectul și la școală, dar în varianta unor picturi pe pânză, de mari dimensiuni. Sunt i­ma­gini cu valoare educațională, cum ar fi holul cu imagini din seria ”Sistemul Solar și Ga­la­xia”. În interior, fiecare clasă va fi pictată cu alte teme, din seria Mari per­sonalități ro­mâ­nești, cum ar fi de exemplu Traian Vuia”.

Dumitru Andrei este co­le­gul nostru de redacție. El rea­lizează de ani buni caricaturile pentru săptămânalul ”Re­deș­tep­tarea”. Este un artist polivalent, care și-a exersat talentul în cele mai diverse forme de exprimare: a pictat pe pânză, hârtie, carton, piele, lemn, pe zid sau pe os, a făcut gravură pe sticlă, oglindă etc. Mult timp, pasiunea pentru pictură era ceva personal, ascunsă de ochii comunității. Abia recent, Dumitru Andrei și-a expus pen­tru prima dată lucrările la Ga­leria ”Armi ”, într-o ex­po­ziție colectivă, alături de Ion Oprișor și Ma­ri­us Stanciu.

Dumitru Andrei a studiat trei ani la Școala Populară de Artă din Lugoj (un an cu prof. Mariana Drinovan și doi ani cu maestrul Victor Jurca Lugojanul), după care a absolvit, în 1993, cursurile Liceului de Artă din Craiova, la clasa prof. Grigorian Rusu – decorațiuni interioare.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE