Ultima oră

Zeno Argalaş, seniorul show-man al Lugojului

MondialO voce frumoasă, expresivă, încălzește aproape fiecare festivitate desfășurată la Centrul de Seniori ”Sf. Nicolae”. Posesorul acestei voci nealterate, surprinzător de tinere, este Ze­no Argălaș.

La 76 de ani îm­pliniți, nea Zeno este un show-man al urbei, cunoscut mai ales de generațiile cele vechi de lugojeni, rămași a­ca­să sau plecați peste hotare.

Ideea interviului ne-a venit după ce ediția 2018 a Revelionului Pensionarilor i-a avut ca și campioni la dans pe Ze­no Argălaș, împreună cu soția sa, Alexandrina.

Premiul de po­pularitate n-ar trebui să mire pe nimeni, căci neobo­si­tul dansator, acum septuagenar, este obișnuit, încă din fragedă tinerețe, cu ipostaza de om spectacol.

Familie cu rădăcini în orașul înfrățit… Kriva Palanka

Familia lui Zeno Argălaș a ajuns la Lugoj tocmai din Kri­va Palanka, azi oraș înfrățit cu urbea noastră. Pe acea vre­me, ambele orașe făceau parte din Imperiul Austro-Ungar. Bunicul Iuliu Argălaș era foarte ambițios și cu dorința de a învăța.

”Era un ta­lent, poate cel mai bun din fa­milie”, îl evocă nepotul.

După un stagiu de arhivar la Bozovici, după primul Război Mondial, Iuliu Argălaș e numit funcționar la Prefectura județului Severin, cu capitala la Lugoj.

Urcă repede treptele profesionale și ajunge șef al Biroului Arhivă din cadrul Prefecturii Severin, de unde iese la pensie din 1935.

Că­să­torit cu Oprea Ghizela, fată de perceptor, are doi copii: Elvira și Iuliu – Zeno Argalaș. Cel din urmă, tehnician dentar, este tatăl lui Zeno.

Un maestru al meșteșugului intarsiei în lemn

Născut la Lugoj la 27 decembrie 1941, în plin război, Zeno Argălaș a fost des­chi­ză­tor de drumuri într-o familie respectabilă, dar fără pre­o­cu­pări artistice.

La 20 de ani, se angajează la Secţia I a Fabricii de Mobilă din oraş şi de aici începe pasiunea lui pentru intarsia în lemn, un meşteşug foarte rar la ora actuală.

Ca artist în domeniul intarsiei, a obținut diplome la concursuri judeţe şi naţionale, cum ar fi cel de la Bucureşti, în august 1969, la Expoziţia Republicană a Artiştilor Plastici Amatori.

Percuție, acordeon și canto la Școala de Arte

Pregătirea artistică a continuat pe mai multe planuri, la Școala de Arte.

”Pregătirea am făcut-o sub oblăduirea maestrului Remus Tașcău, care m-a apreciat foarte mult, m-a iubit chiar, îl păstrez mereu viu în memorie”, îl evocă Zeno Argălaș pe fostul director al instituției. Aici, la Școala de Arte, nea Zeno a făcut cunoștință cu primul lui instrument: timpanul! ”La Școala de Arte am făcut canto cu doamnele Micșa și Konig, acordeon cu doamna Kupcso, iar percuția am început-o mai puțin obișnuit, cu timpanul. Școala avea o orchestră de profesori, care se completa cu instrumentiști de la Armată. Era o orchestră de cameră, în care cântam semi-simfonic, adică aveam și instrumente de estradă. În acea orchestră, eu eram responsabil cu… timpanul”, spune Zeno Argălaș.

Printre maeștrii săi din acea perioadă (1966), s-a numărat și cunoscut cântăreț de muzică populară Vasile Conea.

”Punct de atracție al clientului pentru realizarea planului”

Cu atestatul de liber profesionist în buzunar, cântă la ”Dacia”, între anii 1969-1972, ca percuționist.

”Mă plătea OCL-ul, unde eram angajat permanent. Aveam vechime și eram considerat… punct de atracție al clientului pentru realizarea planului. Pe atestatul meu, parafat de celebrul Sile Dinicu, scria Argălaș Zenobiu Ștefan Ludovic– solist baterie muzică ușoară. Cântam de la șapte seara până la miezul nopții, dar nu încontinuu. Au fost vremuri frumoase”, spune artistul.

În acei ani, ambianța muzicală la ”Dacia” era asi­gurată de o formație alcătuită din Puiu (Ion) Bichler – trompetă și… pian (o com­bi­nație mai puțin obișnuită!); Nelu Zgârdea – un solist vocal de mare clasă; Ötvös Dezsö – chitară, Puiu Tudora – chitară, Zeno Argălaș – baterie și Liviu Popescu – chitară bass. Când repertoriul era de cafe concert, acesta din urmă se transforma în violonist.

De la ”Dacia” la ”Pomul verde”

În urma clasicelor neînțelegeri dintre artiști, Zeno Argălaș părăsește ”Dacia” și ajunge la ”Pomul verde”, legendarul lo­cal din inima Ca­ran­se­be­șu­lui. Aici i-a acompaniat pe artiști consacrați, precum Mariana Drăghicescu, Dumitru Căpețean, Achim Nica, Vale­ria Colojoară. Trupa de la ”Pomul verde” era un cvartet: Zeno Argălaș – baterie, Nelu Dragomir – saxofon, clarinet, Grigore Dragomir – orgă și maestrul acordeonist Petrică Maxim, cel care a refuzat o­fer­ta celebrului Marcel Budală pentru a rămâne la Ca­ran­se­beș. Dar, tot ceea ce este frumos are și un sfârșit!

După un an și jumătate la ”Pomul verde”, în 1974, condițiile con­tractuale se schimbă, odată cu sosirea ordinului de colaborare fără vechime.

Din nou amator, cu atestatul pus la naftalină!

”După un an și jumătate la Caransebeș, am primit ordinul de colaborare fără vechime. În aceste condiții, am revenit la Lugoj, m-am căsătorit și m-am angajat la IUPS, continuând vechimea. Dar pasiunea pentru muzică nu s-a stins! Cu atestatul pus la naftalină, m-am reprofilat și am ajuns din nou amator, de data asta într-o trupă germană, condusă de profesorul Nikolaus Hubov. Trupa cânta la festivitățile comunității germane și acompania teatrul german din Lugoj. Îmi amintesc cu drag de actorul Vali Sprânceană și de turneele pe care le făceam la Jimbolia, Grabaț sau Lenauheim”, își amintește Zeno Argălaș.

”Debut 50+”, la TVR 1 și TVR Internațional

În domeniul muzical, momentul său de glorie a fost acum mai bine de un deceniu, ca invitat al actorului Ion Besoiu şi cântăreţului Mihai Constantinescu, la ”Debut 50+”, emisiune cu rating, di­fu­za­tă pe TVR1 şi pe TVR In­ternaţional.

Juriul a fost compus din prof. Ciprian Cipu, președinte (viitorul director al Centrului de Creație Populară Timiș), balerinul Francisc Valkai (căruia Zeno Argalaș i-a asigurat acompaniamentul muzical la Revelionul 1972, petrecut la ”Dacia”) și muzicologul Gelu Stan, de la Radio Ti­mi­șoa­ra.

Cu piese precum ”Tangoul de demult” și ”Suflet can­driu, de papugiu” în va­rian­tă swing, a trecut pre­se­lec­ția. La emisiunea transmisă de televiziunea națională, a făcut duo cu Mihai Constantinescu (”Să iubiți și câinii va­gabonzi”).

Deși concursul a dat câștig de cauză compe­titoarei sale, Georgeta Florescu din Slatina Olt, care a cântat alături Mirabela Dauer, momentul TVR este și azi o a­min­tire plăcută pentru Zeno Ar­gălaș.

La încheierea concur­sului, Francisc Valkay i-a spus: ”propunem lui Zeno Argalaș să nu uite nicicând să iubească trandafirii!”, aluzie la piesa pe care acesta a cântat-o la televiziunea națională.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE