"> Zece ani de la înființarea Secției de Paliație a Spitalului Municipal Lugoj – Redesteptarea

Zece ani de la înființarea Secției de Paliație a Spitalului Municipal Lugoj

 Zece ani de la înființarea Secției de Paliație a Spitalului Municipal Lugoj

Secția de Paliație de la Spitalul Municipal ”Dr. Teodor Andrei” din Lugoj împlinește, în data de 19 mai, zece ani de la înființare.

A fost deschisă în 2008, iar din 2009 este co­ordonată de dr. Mircea Șerpe, medic primar neurolog, doctor în medicină cu competențe în domeniul medicinei paliative și al managementului serviciilor de specialitate.

Medicul lugojean face parte dintr-o comisie de specialitate și dintr-un grup tehnic de lucru a­pa­r­ți­nătoare de Ministerul Să­nă­tății. Grupul de lucru gestionea­ză suma de 300 de milioane de dolari oferiți de Banca Mondială pentru înființarea de noi secții de paliație în România.

”Când am venit în 2009 ne desfăşuram activitatea în pavilionul de boli contagioase de la parter, într-o locaţie îngustă, aglomerată. Apoi am trecut drumul şi ne-am desfăşurat activitatea într-o aripă renovată, cât de cât, a pavilionului TBC, ceea ce nu era bine pentru pacienţii noştri cu imunitate şi aşa scăzută. Din 2012 ne-am mutat în pavilionul actual, integral renovat. Am amenajat aici şi un spaţiu de re­găsire spirituală, pentru că pa­liaţia nu îngrijeşte strict me­di­cal, ci priveşte omul în ansamblul lui, ca fiinţă cu nevoi e­mo­ţionale, nu numai fizice. Am apelat pentru serviciile de consiliere spirituală la bunăvoinţa cultelor lugojene, care au trimis preoţi la căpătâiul bolnavilor”, își amintește dr. Șer­pe, despre începuturile sec­ției.

Cu prilejul aniversării, în pe­rioada 18-20 mai, la Lugoj se va afla dr. Mălina Dumitres­cu, președintele Asociației Na­ționale de Îngrijiri Paliative. Doamna Dumitrescu este legată de Lugoj, mama sa fiind fiica lui Valeriu Braniște.

Programul zilei de 19 mai 2018 cu­prinde un serviciu religios care va avea loc de la ora 11, la Biserica Adormirea Maicii Domnului, în memoria pacien­ți­lor care s-au stins în cadrul secției. De la ora 17, la Sinagoga din Lugoj va avea loc un concert de orgă susținut de maestrul Remus Henning.

Cristian Obeadă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: