"> Zboară, uite cum zboară! Cât de util ar fi un aeroport… utilitar pentru Lugoj? | Redesteptarea

Zboară, uite cum zboară! Cât de util ar fi un aeroport… utilitar pentru Lugoj?

 Zboară, uite cum zboară! Cât de util ar fi un aeroport… utilitar pentru Lugoj?

La început de an, primarul Francisc Boldea a ținut morțiș să ne dea o știre ”bombă”, care a suscitat numeroase reacții în mediul online.

Pe scurt, primarul ține capul de afiș al știrilor locale prin anunțarea intenției de a construi un aeroport la Lugoj. Banii ar fi cuprinși în bugetul pe anul 2020, care tota­li­zează circa 200 de mili­oa­ne de lei.

Chiar dacă este unul utilitar, ne întrebăm în ce măsură aeroportul este și util lugojenilor, în con­dițiile în care orașul are destule probleme stringente, mai aproape de pământ decât de cer.

Presat de reacțiile negative ale lugojenilor, primarul Francisc Boldea a făcut următoarele precizări despre realizarea unui aeroport utilitar la Lugoj:

”În urma prezentării către mass media a intenției noastre de a construi un aeroport utilitar la Lugoj, au apărut în mediul online câteva reacții care mă obligă să vin cu unele precizări necesare. Celor ce nu în­țe­leg sau nu vor sa înțeleagă, precizez din nou că aeroportul ce se va construi pe Câmpia Libertății din Lugoj nu va fi destinat transportului de persoane în sistem intern sau internațional, ci doar folosirii de către avioa­nele utilitare de mici dimensiuni. Din rațiuni legate de utilitatea sa pentru comunitatea lugojeană con­struc­ția unui aeroport utilitar la Lugoj este obligatorie. Referitor la aeroportul utili­tar: acesta va cuprinde o pistă cu lungimea de 500 de metri și lățimea de 25 metri, numai pentru activi­tăți de zbor; construcții destinate activităților sportive și utilitare, inclusiv magazii pentru insecticide și ierbicide, va avea asigurată alimentarea cu apă în vederea preparării soluțiilor de dezinsecție și deratizare aeriană. Pista va fi situată lângă Monumentul Aviației de pe Câmpia Libertății. Parcarea avioanelor utilitare se va face în hangarul vechi cu o suprafață de 1800 metri pătrați ce va fi reabilitat. Operarea se va face numai pe timp de zi”.

O ”preocupare majoră” a Primăriei

Boldea dorește să mai precizeze și următoarele aspecte:

”În această toamnă a fost terminată stația anti­grindină de la Lugoj, pentru protejarea culturilor împotriva grindinei. Au fost instalate 2 baterii de rachete antigrindină cu 32 de rachete lansate de pe cele două baterii. A fost finali­zată amenajarea celor două hale în care se păstrează rachetele. Suprafața de teren necesară (2565 m2), a fost pusă la dispoziție de Primăria Municipiului Lugoj, protecția culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 kmp. Centrul de măsurare a calității aerului Lugoj, instalat în zona Cotu Mic reprezintă o stație de monitorizare a aerului denumită TM-7 Lugoj. Ca­li­tatea aerului se referă la cât de poluat este sau nu aerul încon­jurător. Poluarea aerului are multe efecte dăunătoare asupra sănătății populației Lugojului dar și asupra florei și faunei. Ea este influențată în principal de emisiile nocive ale unor utilaje sau instalații industriale, emisiile generate de traficul rutier precum și din alte surse de poluare. Stația de monitorizare este deosebit de importantă pentru sănătatea populației”.

Rachete și avioane

În concluzie, calitatea aerului, dezinsecția, (la sol și în aer), deratizarea și dispersarea norilor contra grindinei reprezintă o preocupare majoră a Primăriei Municipiului Lugoj, pentru sănătatea populației și protejarea culturilor”. La final, primarul are un mesaj pentru cei care nu văd utilitatea unui aeroport la Lugoj: ”celor care nu pot să înțeleagă le răspund că și construcția acestui aeroport care este unul utilitar, este în directă legătură cu creș­terea calității vieții po­pu­lației de pe raza orașului nostru. Nu este nicidecum vorba de cheltuieli inutile și extravagante, ci de con­strucția unui obiectiv de mare utilitate pentru comunitate”.
Cum recuperăm banii, ce clienți avem, unde e necesitatea publică?

Este cert că aeroportul va fi unul utilitar, însă toată lumea se întreabă dacă este el și… util? Printre cei care nu înțeleg utilitatea aeroportului se numără și Claudiu Buciu, președintele PNL Lugoj, care a argumentat:

”La orice investiție din bani publici, trebuie gândite două aspecte. Dacă este o investiție utilă pentru nevoile directe ale cetățe­nilor, cum ar fi școlile și spitalul, nu te gândești la recuperarea banilor. În condițiile aeroportului utili­tar, ne întrebăm ce clienți ar avea acesta, din moment ce la Lugoj avioanele care fac dezinsecția aterizează și decolează de pe Câmpia Libertății, fără a avea nevoie de o pistă special amenajată. Așadar: nu e de necesitate publică, nu ai clienți, nu poți recupera banii”.

Liderul liberalilor lugojeni spune că terenul Câmpiei Aviației, de peste 700 hectare, poate fi folosit mult mai bine pentru o nouă zonă industrială sau alte obiective de dezvoltare.

Un aeroport ar bloca întreaga zonă, având în vedere și zonele de protecție laterale și alte setări de siguranță pe care le implică un asemenea obiectiv.

cristi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *