Ultima oră

Vrei să cumperi un apartament în bloc vechi? Află la ce să fii atent

https://www.pexels.com/photo/photo-of-a-woman-sitting-on-the-couch-923282/

Mondial

Oricine vrea să renunțe la compromisuri. În termeni locativi, astea înseamnă că oricine vrea să aibă un apartament al său. Tocmai de aceea căutarea de dinainte de achiziționarea unui apartament ar trebui să excludă orice fel de armistițiu. Iar dacă alegerea este un apartament dintr-un bloc vechi, atunci este firesc să fim parcă și mai pretențiosi. 

Este momentul să cerem ceea ce vrem, iar asta înseamnă că vom fi cu ochii larg deschiși: de la tencuiala blocului, la vecinii restanțieri de la avizier, de la mirosul din lift și până la numărul răspunsurilor pe care îl primim când spunem „Bună ziua!”

Este recomandat să existe câteva puncte esențiale pe care să le urmărim când plecăm în căutarea apartamentului ideal (o listă scrisă). Să le împărțim pe categorii.

1. Unde se caută apartamentele de vânzare  

Ca orice căutare inițială, poți încerca bătrânul Google. Poate chiar să folosești cuvinte cheie de tipul – apartament ieftin vânzare – dar s-ar putea să fii surprins de algoritmii săi.

Poate o prospectare clasică ar scoate la iveală apartamentul de vis. Nu chiar fițuici puse în cutiile poștale, dar o scanare a zonei, cartierului, străzii, blocului unde ai vrea să locuiești ar ajuta. Uneori, proprietarii caută o abordare familială și s-ar putea să ai noroc.

Și totuși, oricât de multe cunoștințe am avea, este greu să ne întrecem cu resursele unui profesionist imobiliar. Și de ce am face asta? Dacă ești în căutarea unui apartament de vânzare în Râmnicu Vâlcea, dintr-o zonă centrală, de exemplu, probabil ai căutat deja în lista de prieteni să afli câți dintre ei locuiesc pe strada Regina Maria.

Apoi, pasul către site-urile de profil imobiliar vine natural. Odată ce am găsit câteva apartamente care ne înteresează, plecăm la vizionări. Adică este timpul sa folosim lista de mai devreme.

2. Amplasarea blocului  

Unde e situat blocul? Strada principală înseamnă acces facil, dar și hărmălaie. Poluarea fonică este ușor de luat peste picior, mai puțin când devine problema noastră.

Cum ajungem acasă? Transportul în comun poate fi pus pe locul doi, dar la un moment dat poate vrem să ne aducem aminte de copilărie – când singura grijă era să cobori la stația corectă, nu la capăt.

Cât de departe este ieșirea din oraș? Într-un oraș aglomerat, timpul pe care îl parcurgi până ești în afara lui contează. Într-unul mai mic, contează și mai mult.  

3. Aspectul

Cum arată blocul pe exterior? Tencuiala, izolația termică, curățenia, grădina, interfonul, scara, până și câinele cartierului poate să spună ceva despre locul unde ne închipuim următorii 20 ani.

Revizia liftului ar trebui să ofere o oarecare stare de liniște. Sunetul prea puternic al motorului, în schimb, ar trebui să ne îngrijoreze.

Ușa de la intrarea îin apartament, cât de natural se calcă pe parchet sau gresie, cum arată liniile de întâlnire ale pereților și cam orice urmă de umezeală pe tavan sunt alte elemente esențiale de urmărit la o vizionare.

Cum arată panoul electric? Este recomandat să aflăm cât mai multe detalii despre întreaga instalație electrică. Toate electrocasnicele noi – plasma recent achiziționată, laptopul, frigiderul, mașina de spălat, calculatorul în care ai băgat mii de lei – ar trebui protejate.

4. Facturi și facilități

De ce cresc facturile iarna mai ceva ca un arbore Tuia udat de doua ori pe zi? Pentru că se pierd resurse. Izolația blocului, dacă e făcută conform normelor în vigoare, îți oferă un plus de câteva grade în casă.

Dar e mai mult de atât. Geamurile par inofensive în aceasta problemă, dar experții ne arată că acestea sunt o sursă importantă de pierdere a agentului termic, indiferent de sezon.

Pierderile întâmpinate de blocul în totalitatea lui sunt și pierderile tale ca proprietar. Coloanele principale de apă, scurgerea de pe acoperiș și, respectiv, cea de la parter sunt esențiale. Cu cât vor fi mai vechi, cu atât lunile de vară vor fi ocupate cu șantiere generale.

O metodă banală, dar eficientă de a ține sub control cheltuielile sunt apometrele și ceasurile de agent termic montate pe calorifere. Sigur că o centrală de apartament ar fi cu atât mai bună, dar într-un apartament vechi, se întâmplă mai rar să ai această îmbunătățire.

Când te uiți la avizier, pentru că vrei să faci asta, poate te-ar ajuta să cauți și eventuale fonduri de reparații sau intervenții de mentenanță. Îți vei da seama și de cheltuieli, dar și de nevoile blocului.

5. Cumpărarea

În momentul în care ai găsit ceea ce-ți doreai, este ideal să îți iei câteva momente de amânare. Lasă pe mai târziu orice fel de răspuns care ți se cere. Mută decizia de negociere cu o oră. Amână orice reacție mânată de starea de moment.

Caută să afli cât mai multe despre prețul pieței, grila imobiliară a zonei, avantaje și dezavantaje care măsoară prețul cerut, dar și valoarea pe care apartamentul o va avea peste 5, 10 sau chiar 15 ani. În definitiv, cumpărarea unui apartament este o achiziție importantă, indiferent dacă este sau nu într-un bloc vechi. Este un bun pe care îl vei deține și pe care trebuie să-l poți valorifica.

Iar când decizia de achiziție este luată, asigură-te că citești toate documentele cuvânt cu cuvânt și cu cea mai mare atenție înainte de a semna pentru noua ta casă.  

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE