Ultima oră

Voluntari pentru seniori! Liceenii de la Hașdeu, alături de asistații Complexului ”Sfântul Nicolae” din Lugoj

MondialElevii clasei a X-a A, profil matematică-informatică intensiv din cadrul Colegiului Național ”Iulia Hasdeu” învață de timpuriu una dintre cele mai importante lecții ale societății, aceea de a fi empatic.

”Ideea voluntariatului a venit în urma unei ședințe cu părinții, unde alături de aceștia am convenit să încercăm să implicăm elevii în acțiuni de voluntariat. Copiii au fost foarte receptivi la această propunere, iar încă din toamnă se implică activ în tot ceea ce înseamnă parte socială. Pe lângă faptul că sunt niște copii dedicați studiului, mă bucură enorm să observ că în personalitatea elevilor se regăsește acest element, empatia, deschiderea față de semeni, iar noi, ca dascăli îi susținem în activitățile ce țin de voluntariat”, a declarat prof. Ladislau Torok, dirigentele clasei a X-a A.

Pe lângă programa obligatorie tinerii își dedică mare parte a timpului liber pentru a se pune în slujba voluntariatului, devenind astfel exemplu pentru generația lor, iar odată cu începerea unui nou an școlar elevii au ales să ofere energie și compasiune beneficiarilor Complexului de servicii pentru persoane vârstnice ”Sfântul Nicolae” din Lugoj.

”Este foarte important pentru noi să avem voluntari. Copiii se implică pe partea de centru rezidențial, ziua fiind la cursuri. Sunt extrem de potriviți pentru partea de socializare, fiind foarte atenți la nevoile beneficiarilor, îi ajută la diverse activități, se alătură vârstnicilor în jocuri de societate. S-au atașat unii de ceilalți, au legat prietenii, sunt alături de ei, iar pentru bătrâni aceste relații sunt foarte importante. La început au fost mai stingheri, însă acum vin ca acasă, se simt ca în vizită la bunici. Sunt niște tineri minunați și apreciem, mulțumindu-le pe această cale lor și domnului diriginte că se mențin consecvenți”, a declarat Adriana Hornyac, directorul complexului lugojean. 

Începută din luna octombrie, activitatea tinerilor nu a rămas nerăsplătită, elevii fiind de părere că bucuria sădită în sufletele vârstnicilor le este dar de preț, fapt ce le dă impulsul de a continua să aducă zâmbete și alinare. Daria Fărcăgeanu, Laura Ciobanu, Minerva Mureșan, Diana Mișcuța, Raul Filea, Karinna Barbu, Alexandru Munteanu și Alexandra Cărăbaș sunt doar câteva nume care doresc ca inițiativa lor să fie preluată și de colegii de generație, încurajându-i să sădească la rândul lor fapte bune. Tinerii vor publica în revista colegiului, sub genericul ”Fragmente, povestiri din trecutul Lugojului”, experiențele acumulate în cadrul voluntariatului.

”Poveștile de viață și sfaturile pe care le primim de la bătrânei ne sunt de mare folos acum că suntem la început de drum și încercăm să ne clădim fundația ca persoană și idealurile în viață. Avem ce învăța de la oamenii aceia, au fost la rândul lor tineri, iar ce am învățat e să nu judecăm oamenii după aparențe, fiecare om având propria lui poveste unică, este important să știm să ascultăm, să vedem lucrurile în esență”, a spus Daria Fărcăgeanu, una dintre elevele volunatare.

Activitatea la care participă săptămânal nu i-a împiedicat însă să fie elevi silitori, dovadă stând notele și rezultatele de la concursurile școlare la discipline precum limba engleză, matematică, limba și literatura română, ori chimie. De asemenea, conform dirigentului, clasa a X-a A este cea în care bătălia pentru premiul I se dă între cinci elevi, situație pe care spune acesta, a întâlnit-o rar de-a lungul carierei de dascăl.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE