Ultima oră

Visuri edilitare! Cartierul Mondial Bocşei, de la ghetou la superlux

MondialViața sutelor de oameni care trăiesc în sărăcie pe ambele părți ale străzii Herendeștiului s-ar putea schimba în următorii șase ani.

În urmă cu circa trei luni, administrația locală a a­nun­țat că are câștigător un pro­iect cu finanțare europeană, în valoare de 5,5 milioane eu­ro, pentru zonele defavorizate ale Lugojului.

Pe lângă Caștela și satul Măguri (care nu sunt tocmai atât de “defavorizate” pe cât se pare), unul dintre ele este Mondial Bocșei, cartier în care nu s-a investit nimic în ultimele trei decenii.

“Noi ne-am mira să ne facă Primăria ceva! Ne folosesc numai la a­le­geri, când ne promit marea cu sarea. Nu sunt în stare să pună o roabă de asfalt pe drum, darămite să bage canalizare, apă curentă sau să facă blocuri sociale. Ne-am săturat de atâta abureală”, ne-a declarat Doru C. de pe strada Herendeștiului. O­mul are dreptate, pentru că drumul care traversează Mondialul Bocşei este, probabil, cel mai distrus din tot județul Timiș, însă nimeni din ad­mi­nis­trația lugojeană nu vrea să ob­serve acest fapt. Cei 1, 8 ki­lometri, cât măsoară strada He­rendeștiului, sunt plini de cratere și ”tranșee”, iar slalomul printre ele este inevitabil. “Drumul Herendeștiului sperăm să-l putem face în acest an, ca par­te a acestui proiect”, a decla­rat primarul Francisc Boldea.

Lucrările demarează în 2018

Calea de acces este doar o mică parte din proiect, deoarece edilii au planuri mult mai mari și deja așteaptă specialiști, pentru a-l demara.

“Săptămâna viitoare vor veni la Lugoj spe­cia­liști de la firma de con­sul­tanță Think Consulting din București, pentru definitivarea proiectului și demararea primilor pași ai începerii execuției. Este firma cu care am câștigat proiectul și un ONG, ARD, cu care s-au făcut cercetările care au stat la baza accesării proiectului european de 5,5 milioane de euro, pentru cele trei zone defavorizate propuse de noi în Măguri, Mondial-Boc­șei și cartierul Caștela de pe Dimitrie Bolintineanu, până pe Dimitrie Cantemir. Proiectul are o durată de realizare de șa­se ani. Noi ne propunem să de­marăm primele lucrări în acest an, iar prima zonă care va intra în lucru este cea de pe Herendeștiului. Sunt plani­fi­cate proiecte de modernizare a drumului principal, trotuare, realizarea de locuințe sociale, tip condominii, parcări, locuri de joacă, parc, refacerea re­țe­lelor de apă și canalizare și introducerea unora noi”, a adăugat edilul șef.

Locuințe tip condominio

Conform reprezentanților ad­ministrației locale, o parte din lo­cuințele sociale de acolo vor fi demolate și în locul lor vor fi construite “condominii” (clădiri moderne pentru două sau mai multe familii). Proiectul social va avea dezvoltare și spre alte direcții.

“Luna tre­cută am avut inspecția care a verificat principalele direcții ale proiectului, documentele contabile etc.  De asemenea, a fost înființat un Grup de Ac­țiu­ne Local (GAL), care a întocmit strategia de acțiune, ce a fost aprobată de Ministerul Dezvoltării. Acest departament se va ocupa de proiectele de infrastructură. Vor fi întocmite proiecte de consultanță pentru integrare socială, cursuri de specializare, after-school, împotriva abandonului școlar și pentru sprijinirea persoanelor defavorizate”, mai spune Francisc Boldea.

După ce proiectul va fi semnat la minister, edilii speră ca din aprilie să fie urmate procedurile pentru ghi­durile de finanțare și solicitările de proiecte care se depun de GAL.

Sunt avute în vedere și proiecte de instruire a membrilor GAL și a unor repre­zen­tanți din zonele defavorizate pentru depunerea cererilor de finanțare.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE