Ultima oră

Visul unei nopți de vară: Lugojul, capitală administrativă a vestului României

MondialLugojul va avea mari şanse de dezvoltare în cazul în care municipiul de pe Timiş ar fi desemnat capitala Eu­ro­regiunii Vest ce va cu­prin­­de judeţele Arad, Caraş-Se­­verin, Hunedoara şi Ti­miş.

Asta este convingerea ac­­tua­lei administraţii  lugo­je­ne care susţine că oraşul are argumente solide să de­vi­nă centru regional, printre cele mai importante fiind  faptul că municipiul se află mai bine poziţionat în ra­port cu distanţele faţă de celelalte judeţe ce ar urma să intre în componenţa eu­ro­regiunii, dar şi accesul fa­cil prin şo­seaua ocolitoare la au­to­stra­da Nădlac –Deva şi la vii­toa­rea autostradă A6 (Au­to­strada Sud) ce este pro­iec­ta­tă să facă legătura între Lu­goj şi Calafat.

“Este o şansă istorică pentru dezvoltarea oraşului. Consider că toate in­sti­tu­ţiile, toate persona­li­tă­ţile im­portante, toţi cetă­ţe­nii de onoare, toţi cei care sus­ţin că vor binele Lu­go­ju­lui ar trebui să sprijine ideea ca noi să devenim viitoare ca­pitală de euroregiune. Ne-am putea dezvolta de trei ori mai mult. Avem un şo­maj aproape zero, avem transport în comun gratuit, a­vem clădirea fostei Pre­fec­turi, liberă, cu 83 de camere şi 1800 de metri pătraţi de par­care, care poate fi folo­si­tă imediat şi pentru care Pri­măria are drept de preem­ţiu­ne şi poate fi oferită vii­toarei structuri ad­mi­nis­tra­ti­ve. Avem şosea de centură ce face legătura cu au­to­stra­da spre Deva, suntem într-o zonă bună. De la noi va pleca şi autostrada A6 spre Ca­lafat… De ce să se mai ducă cei de lângă judeţul Me­hedinţi, cei din Ca­ran­sebeş sau din Hunedoara la Timişoara, pentru o ade­ve­rin­ţă, când se pot opri la Lu­goj. Şi cei din Arad sunt la mai puţin de o oră de noi dacă vin pe autostradă. Mai trebuie menţionat că în ceea ce priveşte partea de in­fra­structură este cuprinsă şi a­probată în masterplanul de dez­voltare şi ce-a de-a două centură ocolitoare a Lu­go­ju­lui, care va uni străzile Bocşei şi Buziaşului, cu sensul giratoriu de la in­trarea în Coştei şi cu sensul giratoriu de la ieşirea din municipiu, spre Ca­ran­se­beş”, a spus Francisc Bol­dea, primarul Lugojului.

Boldea crede că se poate

Lugojul este în prezent un im­portant centru economic şi de producţie din zona de vest, având dezvoltate trei plat­forme industriale (Ta­piei, Timişoarei, Olo­şa­gu­lui), unde lucrează sute de angajaţi care sunt aduşi zil­nic cu autocarele din afara o­raşului – de la Brad, Ca­ran­sebeş, Hunedoara, Oţelu Ro­şu, Reşiţa, Tomeşti, Nă­drag, Făget sau Topolovăţu Mare, iar alţii provin şi de la distanţe mult mai mari, cum sunt judeţele Argeş sau Te­leorman.

Executivul lugo­jean este hotărât să susţină în continuare şi să prezinte documentaţia pentru pro­pu­nerea oraşului ca viitoare ca­pitală de regiune.

“Avem tot ce trebuie ca să susţinem a­ducerea ca­pi­talei de eu­ro­re­giune la Lu­goj. Noi am mai făcut asta o dată, în perioada 2013-2014, când s-a pus această pro­­ble­mă. Când discu­ţiile vor fi reluate şi vom pre­zen­ta din nou ar­gu­mentele noas­tre. Nu e o­bli­ga­toriu ca oraşul cel mai mare să fie capitală şi pu­tem să aducem aici exemple din alte ţări, cum e Ger­ma­nia sau SUA. Noi trebuie să fim optimişti şi să încercăm să con­vin­gem prin toţi cei care vor să se implice şi spun în diverse ocazii că se luptă pentru comunitate, că Lugojul este o soluţie bună. Acest lucru este în interesul municipiu­lui nostru pentru a da un impuls serios dez­vol­tării oraşului. Avem prog­nozate încă aproxi­ma­tiv 500 de noi locuri de muncă prin des­chi­derea şi construirea a trei mari cen­tre comerciale şi lo­gis­tice pe strada Timişoa­rei şi am putea să ne dez­voltăm şi mai mult dacă am fi centru de regiune”, a conchis Fran­cisc Boldea.

Pentru a în­vin­ge Ti­mişoara în “întrecerea” pen­tru stabilirea viitoarei ca­pi­tale de euroregiune este ne­voie şi de un puternic spri­jin politic, care va de­pinde de viitoarea ar­hite­c­tu­ră de pu­tere ce se va contura după alegerile legislative din  no­iembrie 2016.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

5 Comentarii on Visul unei nopți de vară: Lugojul, capitală administrativă a vestului României

  1. IDEEA LUI BOLDEA ESTE EXCELENTA.CE FAC CETATENII DE ONOARE ,CONSILIERII LOCALI SI JUDETENI,OAMENII DE CULTURA DIN LUGOJ,FIRMELE DIN ORAS,CULTELE DIN LUGOJ.DIRECTORII DE INSTITUTII PUBLICE ETC?NU FAC NIMIC PENTRU LUGOJ SI CRITICA ORICE EFORT DEOSEBIT FACUT DE PRIMARUL BOLDEA CARE, SANT SIGUR CA VA REUSI SI FARA SPRIJINUL CELOR CARE COMENTEAZA DIN PROSTIE SAU INVIDIE SI CARE INCEARCA SA FACA UN MARE DESERVICIU LUGOJULUI SI SPER SA LE CRAPE OBRAZUL DE RUSINE.

  2. Cineva sa-l trezeasca pe domn primar ca a adormit si viseaza cu ochii deschisi. La o cautare pe „goagal” aflam ca Euroregiunea Vest avea in 2012 nu mai putin de 1.900.000 de locuitori. Pai mai Franti daca vin la centru cu treaba 1.000 de oameni pe zi (ceea ce nu e mult) unde ii parchezi, unde ii cazezi? Mai putin incepe scoala, sa fereasca Dumnezeu sa ploua ca e paralizat orasul la traficul actual, nu mai vorbim de Paste sau alte sarbatori unde faci 20 minute de la Dragan la Ceasul electric.
    In incheiere, sa nu uite dl primar ca populatia Lugojului intra cu totul in stadionul Dan Paltinisanu sau putin peste jumate din arena nationala…

  3. BOSTIOCA DAN // 26 august 2016 at 3:08 // Răspunde

    cred că ești timișorean,de vezi tu atîta mizerie și alte lucruri care nu cred că lipsesc din nici un oraș,sat din românia. dacăsar face acest lucru cu capitala regiuni la Lugoj cred că am cîștiga mult ca dezvoltare în viitor.Baftă. P.S. ai curajul și scrieți numele real și nu te ascunde.

  4. culmea nesimtiri // 25 august 2016 at 16:25 // Răspunde

    cred ca nu e zdravan la cap acest primar,el nu vede cum arata de jalnic orasul ,murdar imbatrinit ,fara minim de conditi de trai -nu ai cu ce sa te speli,inoti in gunoaie ,plin de ciini pe strazi si de rahat,ar avea de ce ride toti care vin din orasele enumerate cind vin la capitala —in manatele lui am mers ca racul inapoi

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE