"> Violonista Julia Semenova din Hamburg va concerta la Sinagoga Neologă din Lugoj – Redesteptarea

Violonista Julia Semenova din Hamburg va concerta la Sinagoga Neologă din Lugoj

 Violonista Julia Semenova din Hamburg va concerta la Sinagoga Neologă din Lugoj

La Sinagoga Neologă din Lugoj continuă șirul evenimentelor culturale de calitate începute cu patru ani în urmă, odată cu restaurarea venerabilei orgi Wegenstein, care datează din anul 1903. Ivan Eric Bloch, președintele Comunității Evreilor din Lugoj, își respectă astfel promisiunea de o organiza cel puțin trei concerte de ținută pe an.

Duminică, 7 iulie, de la ora 19, la Sinagoga Neologă din Lugoj va avea loc concertul extraordinar al violonistei Julia Semenova din Hamburg. E va fi acompaniată la orgă de Adriana Dogariu, din Timișoara. Artistă internațională de renume, ea a mai susținut la Lugoj două concerte, cel mai recent în 2018.

Concertul este compus din două părți: violină și orgă, iar partea a doua, care poate fi considerată un concert de sine stătător – violină solo.

Repertoriul primei părți cuprinde: Antonio Vivaldi – Concert pentru vioară op.3. nr.3, Sol major, Friedrich Händel – Sonata pentru vioară si orga nr.3, Fa major și Max Bruch – Kol Nidrei, op.47.

După pauză, vor fi interpretate J.S.Bach – Arie și Variațiune nr.1 din „Variațiunile Goldberg”, G. Ph. Telemann – Fantezie pentru violină solo nr.9 în Si minor, J.S. Bach – Preludiu în Si bemol major și Serghei Prokofiev – Sonata pentru violină solo, op.115, în Re major.

Violonista Julia Semenova s-a născut la Moscova. A început studiul viorii la Şcoala de Muzică din Timişoara din clasa întâi , având profesori valoroși de vioară precum E. Capetanovici, I. Kolompar senior, I. Gross și V. Weinberg.

După absolvirea Liceului de Muzică ”Ion Vidu” din Timişoara, şi-a continuat studiile la Cluj, la Conservatorul „G. Dima”, pe care l-a absolvit cu două diplome universitare. Timp de șapte ani, aici l-a avut ca profesor ilustru pe maestrul Ştefan Ruha. În perioada vacanţelor şcolare şi universitare, a frecventat diverse cursuri de perfecţionare la artişti renumiţi din Moscova şi Budapesta.

Între anii 1979-1988, a lucrat ca violonistă la Filarmonica din Arad. În această perioadă a început să cânte concerte de muzică de cameră şi recitaluri cu pian.

În luna mai 1988 a părăsit România pentru a se stabili cu soţul în Hamburg, Germania. Aici şi-a continuat activitatea ca violonistă în diverse orchestre simfonice. Din anul 1999, este concertmaistru la Hamburger Orchestergemeinschaft von 1904.

Lucrează din 1989 ca profesoară la diverse şcoli, facultăţi şi Conservatoare de muzică din Hamburg şi Schleswig-Holstein.

De la bun început şi-a continuat cariera solistică, cântând vioara întâi în formaţii de muzică de cameră. În 1989 formaţia Das Hanseatische Kammer- Ensemble, cu colegi de o înaltă calitate artistică, cu care cânta muzică din toate epocile, de la baroc până la jazz. În 2000 a înfiinţat o orchestră de cameră pe care o conduce, având astfel posibilitatea de a cânta un repertoriu complet diferit .

A concertat şi a dat cursuri de interpretare pentru vioară şi muzică de cameră pe trei continente. În 2013, a revenit cu un recital de vioară şi pian la Timişoara. De atunci, cântă o dată pe an pentru publicul timişorean.

Cristian Obeadă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: