Ultima oră

[VIDEO] Inedit! Ultimul drum al celebrei mocăniţe care circula între Găvojdia şi Nădrag

MondialUn filmuleţ video de circa cinci minute face deliciul celor care au apucat să-l vizioneze pe pagina de facebook a cunoscutului montaniard nădrăgean Nelu Balaş, cunoscut pentru celebrele cabane construite în copaci.

Imaginile prezintă momente inedite din viaţa de un secol a celebrei mocăniţe care circula între Găvojdia şi Nădrag, până pe văile de sub Vârful Padeş.

Filmările sunt unice şi au fost realizate de nădrăgean imediat după Revoluţie.

”Am prins ultimul drum al mocăniţei, care a mai funcţionat până prin 199. Am avut o cameră video adusă de mine din Germania, după ce am lucrat la un neamţ, construindu-i cabane suspendate. Am vorbit cu mecanicul, fără să ştie nimeni, să filmăm mocăniţa. Eu fugeam înainte, ca să o pot prinde mergând, după care mecanicul o oprea, pentru a-mi da timp să ajung înaintea ei. Ultima locomotivă mergea pe motorină, însă cele de dinainte funcţionau pe lemne. Sunt imagini şi din interiorul locomotivei, dar şi de pe vagoane, care îi surprind toată lungimea”, îşi aminteşte Nelu Balaş.

Din imagini reies şi scene în care mocăniţa se defectează, lucru care se întâmpla destul de des, dar şi frumuseţea văii dintre Crivina şi Nădrag.

Mocăniţa rula pe această cale ferată, cu lăţimea de 76 de centimetri încă din 1896 şi transporta tot ce era necesar: lemn, minereuri din cele mai îndepărtate văi, mangal şi cărbune, atât din amonte cât şi din aval, piatră de construcţie, calcar, materiale prefabricate sau piesele componente ale noilor uzine.

Între Nădrag şi Găvojdia circula pe o distanţă de 25 de kilometri şi traversa satele Jdioara şi Crivina, pe marginea râului Nădrăgel.

În vremuri bune, urca din Nădrag pe diferite văi: Valea Padeşului (4 – 5 km pe lângă cabana Gosta până sub Vârful Padeş (1382 m), 3,5 km pe Valea Cârlionţu, până la Cabana cu Gatere), Valea Izvodia pe Valea Magura, 3 – 4 km şi pe Valea Trei Brazi 3 – 4 km, Valea Cornetului  -16 km şi Nădrăgel – 6 km.

Lungimea liniilor era de aproximativ 65 km, dar cu toate liniile de garare şi depou, lungimea trecea de 85 km. Până în 1951, linia a fost în proprietatea forestierilor, apoi a trecut în proprietatea uzinei, cu trei locomotive (seria 760 D-t), două vagoane de călători, patru vagoane cisternă şi 118 vagoane diferite pentru marfă.

Mai exista şi o drezină de serviciu, precum şi vestita “Săgeată Albastră”, care era folosită pentru transportul răniţilor, în cazul unor accidente grave.

În ultimii ani, tracţiunea cu abur a fost înlocuită cu tracţiunea Diesel hidraulică cu locomotive de tipul L – 35H (350 cp).

Primele demontări masive de linie au avut loc în anul 1959, pe Valea Padeş şi Valea Cornet unde s-a introdus transportul auto, considerat mult mai rentabil.

Linia a fost demontată integral la mijlocul anilor `90, iar în prezent, doar o locomotivă şi două vagoane expuse la intrarea în Nădrag, mai amintesc de faptul că prin acele locuri a circulat o mocăniţă.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

3 Comentarii on [VIDEO] Inedit! Ultimul drum al celebrei mocăniţe care circula între Găvojdia şi Nădrag

  1. In anul 1960 am fost cu ,, trenul mic” cum i se spunea pe vremea aia, de la Gavojdia la Nadrag. Pacat, mare pact. Lacomia si prostia este de vina.

  2. Marane, da ne linia de tren inapoi!

  3. Multumim ,,fratelui”maranelu ca a fost artizanul dezafectarii si transformarea acestei cai uzinale in fier vechi.Oare unii oameni nu au remuscari pentru fapte care le fac contra moralei crestine,contra semenilor si chiar contra celui de SUS ?

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE