"> [VIDEO] Hai, copii, cu dubili, pi la tăce fetili! Cete de dubași din Margina, Sinteşti şi Breazova au plecat cu colinda – Redesteptarea

[VIDEO] Hai, copii, cu dubili, pi la tăce fetili! Cete de dubași din Margina, Sinteşti şi Breazova au plecat cu colinda

 [VIDEO] Hai, copii, cu dubili, pi la tăce fetili! Cete de dubași din Margina, Sinteşti şi Breazova au plecat cu colinda

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Crăciun din Banat a început să vestească Naşterea lui Iisus pe uliţele comunelor, prin colindul dubaşilor.

În acest an, trei cete de colindători din Margina, Sinteşti şi Breazova vor străbate străzile localităţilor strigând “Hai, copii, cu dubili, pi la tăce fetili” şi vor aduce spiritul sărbătorilor de iarnă, chiar dacă nu este zăpadă.

Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, vechi de zeci de ani, fiecare trupă, formată din 20 de tineri, majoritatea necăsătoriţi, vor colinda în Ajunul Crăciunul şi a doua zi în satul de unde sunt, pornind de la casa preotului, la primar şi mai apoi din casă în casă, la cine-i primeşte.

Pentru că sunt pregătiţi să facă spectacol, dubaşii vor colinda şi în satele unde sunt invitaţi, însoţiţi de tineri care cântă la saxofon sau acordeon, nu doar la tobe, mai ales că din trupa de colindători fac parte doar băieţi care ştiu să danseze mai multe jocuri populare, precum capra sau dansul căluşarului.

În a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, dubaşii din Sinteşti vor merge la Bulza, un sat ce aparţine de comuna Margina.

Cetele de colindători din cele trei sate timişene cântă doar colinde tradiţionale, iar fiecare trupă se diferenţiază în funcţie de dans, care nu este la fel în nicio localitate.

Dubaşii care îi colindă pe săteni sunt mereu răsplătiţi pentru că vestesc Naşterea lui Iisus, astfel că sunt serviţi cu ţuică fiartă, prăjituri, dar mai ales primesc bani, iar în fiecare casă se joacă, dacă e fată nemăritată, se ia la joc.

În comuna Margina, nu doar dubaşii merg cu colinda, ci şi copiii le deschid uşile sătenilor, de Crăciun.

Localitatea timişeană are o echipă de căluşari formată din 14 copii, cu vârste între 10 şi 14 ani, care au participat cu dansul căluşarului şi spectacolul pregătit cu privire la tradiţiile de Crăciun la foarte multe concursuri, unde au luat locul 1 şi 2, pe tot parcursul anului.

cristi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: