Ultima oră

VIDEO! Cum explică şefii Salprest şi Meridian creşterea preţurilor pentru 37.000 de lugojeni

Salprest Meridian

MondialConducerile societăţilor Salprest şi Meridian au organizat marţi câte o conferinţă de presă prin care au dorit să anunţe propunerea de majorare a tarifului la gunoi cu 30 %, respectiv la apă şi canalizare cu 11%, dar şi să explice motivele deciziei.

Ambele societăţi au ridicat problema creşterii repetate a salariului minim, care le-a adus cheltuieli suplimentare. Pe lângă aceasta, fiecare societate a mai argumentat că în ultimii doi ani s-au mărit cheltuielile cu materialele şi combustibilul.

La Salprest, preşedintele Consiliului de Asministraţie, Abin Cania, a discutat în mod special şi despre scumpirea asigurărilor pentru autovehicule.

Dacă în Consiliul Local se vor aproba preţurile noi, fiecare persoană va plăti gunoiul la un tarif de 13,08 lei pe lună, în loc de 9,20 cât este în prezent. Astfel, dacă exemplificăm situaţia unei familii cu trei persoane înscrise la Salprest, aceasta va plăti 40 de lei în loc de 27 în prezent.

Salprestul propune mărirea tarifelor şi la alte activităţi cum ar fi măturatul manual ori mecanizat, vidanjare toalete ecologice, cosit mecanic sau întreţinere şi prindere câini. Ultima mărire a preţurilor practicate de Salprest s-a operat în februarie 2013, în urmă cu exact doi ani.

Meridianul se roagă să plouă!

La Meridian, directorul executiv Iosif Groza şi directorul economic Florin Iovescu au explicat jurnaliştilor principalele motive care au stat la baza propunerii. Aici factorul care a contat cel mai mult în mărirea tarifelor a fost consumul mai scăzut de apă de către populaţie care a adus de la sine încasări mai mici.

Alte argumente au fost creşterea preţurilor de consum, inflaţia, creşterea salariului minim, dar şi … o estimare a unui an mai puţin ploios, lucru care ar urma să aducă încasări mai mici la apa de ploaie. Merită menţionat aici că Meridianul ar fi falimentar fără taxarea apei de ploaie, numai în 2014 din totalul facturilor de canalizare 38 % reprezentând apa meteorică plătită de populaţie. Interesant este însă că niciun meteorolog nu s-ar încumeta să facă o estimare de scădere de precipitaţii pentru un an întreg. Spre  exemplu, ANM face estimări pe maxim patru luni înainte. Mai amintim aici şi faptul că, deşi polulaţia este taxată, Primăria Lugoj nu a plătit apa de ploaie  către Meridian în anul 2014 timp de 10 luni, abia spre sfârşitul anului achitându-se de datorie.

Conducerea Meridian a hotărât mărirea tarifelor la apă şi canalizare cumulat la 5,05 lei pe metru cub. Astfel că o familie care consumă 10 metri cubi de apă pe lună va plăti Meridianului o factură de 50 de lei.

Directorul Groza a exemplificat şi preţul la alte nouă societăţi care oferă servicii de apă şi canalizare din ţară, arătând că preţurile acestora sunt mai mari decât la Lugoj. Este cazul printre altele la Reşiţa şi Caransebeş (Aqua Caraş – 7,30 lei/mc), dar şi la Timişoara unde Aquatimul încasează 7,05 lei/mc.

Joi, 5 februarie, Consiliul Local Lugoj organizează o dezbatere publică pe tema ajustării tarifelor la cele două societăţi în care este acţionar unic. Dacă proiectele de hotărâre vor trece de Consiliul Local, noile preţuri la gunoi şi apă/canal vor intra în vigoare cu 1 martie, însă se vor resimţi în facturile pe care populaţia le plăteşte în luna aprilie.

Vă reamintim că cele două conferinţe de presă de marţi, de la Meridian şi Salprest, au fost organizate în urma reacţiei consilierului Nicu Bădina de a bloca temporar dezbaterea publică, acesta fiind acuzat în mediul on-line că împreună cu alţi iniţiatori ai proiectelor de hotărâre ar avea interese personale pentru a se mări tarifele la cele două societăţi.

Citeşte şi – VIDEO! Scumpirea apei şi a gunoiului, blocate temporar de un consilier local

 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

22 Comentarii on VIDEO! Cum explică şefii Salprest şi Meridian creşterea preţurilor pentru 37.000 de lugojeni

 1. S.C.Salprest,S.C.Meridian-22 și consiliile de administrație
  sa puna in aplicare metode performante de management, care sa coduca la reducerea costurilor de operare, inclusiv prin aplicarea procedurilor concurentiale prevazute de normele legale in vigoare pentru achizitiile de lucrari, bunuri si servicii,astfel incât cheltuielile pe m.c. de apă să fie 3 lei,la prețul actual de 4,53 lei = beneficiu 1,53 lei*73.000 loc.* 4 m.c /loc.= 446.760 lei.Nepăsarea, lenea,dezinteresul pune jugul pe bie
  tul cetățen care la votat pe Bădina Barboni,Savu s.a.

 2. pt un lugojan // 5 februarie 2015 at 10:31 // Răspunde

  Cum adica noi nu avem dreptul la conditi civilizate dar avem obligatia sa-i suportam pe acesti lupi flamizi sa ne jefuiasca de bani. Oare crezi ca pe mine ma intereseaza ca sa ramina salprest si meridian care isi bate joc de lugojeni sau sa vina o firma care ne ofera conditi normale si atunci si sunt de acord sa platesc mai mult .Nu imi spune mie ca s-au deteriorattate instalatiile de apa in acelasi tim in tot lugojul pentruca nu e adevarat ,sunt blocuri care si-au scgimbat instalatia si tot asa presiune slaba au pentruca asa vor astia din poze.Domnul primar a mintit cind a spus ca schimbat tevile la apa si canal,a schimbat doar o parte si restul de bani sunt la cinematograf.Nu mai incercati cu minciuni comuniste ca nu mai tine.

 3. Ptr un lugojean…mah comunistule ce sa ramana la oras? Afacerile voastre pe banii nostrii? Ca voi sunteti orasul? Unde ati mai castiga 3000-4000-5000 lei pe luna ca sa va faceti afacerile? Chiar ne credeti asa prosti? Sunteti doar o sleahta de escroci. Uite l si pe amza acolo? Ati politizat tot. Va rog frumos redesteptarea cereti toate cheltuielile cu salariile directorilor a sefilor si numele celor din consiliile de administratie de la meridian si salprest! Cum si a angajat liderul de sindicat savu sotia tot la meridian? Astia sunt stat în stat. Jos labele mafiei de pe Municipiul Lugoj

 4. Rog redactorii de la redesteptarea sa ceara de la primărie si de la societatile salprest si meridian situatia salariilor. Nu este normal că dl savu care e si lider de sindicat si angajat la meridian si consilier Psd sa aiba salar de trei mii lei!!!!! Ce face dl savu ptr acesti bani??? Director la meridian salar peste 5000 lei!!!!! La fel e si la salprest unde directorul are un salar nesimtit de mare si mai face si afaceri cu carton si fier prin firma unei angajate!!!!!! Alo dna kovesi, pe cand la lugoj? Lugojului nu ii ramane decat sa moara sub conducerea lui boldea care a girat aceste lucruri. Iar in Psd lugoj e un război pentru ca boldea sa scape de anumiti consilieri, iar nepotelul buciu il ajuta – articolul pro boldea dinaintea alegerilor

 5. Un lugojean pt lugojeni // 5 februarie 2015 at 2:03 // Răspunde

  Dragi concetateni ce ati scris mai jos, vad ura in tot ce ati scris, nu vad solutii. Solutiile ar fi urmatoarele, dar trebuie sa fiti in primul rand lugojeni :
  1. Nu, nu sunt ai primarului, angajatii sunt lugojeni. Nu trebuie aduse alte firme, banii trebuie sa ramana in Lugoj si la salariatii lugojeni. Trebuie doar schimbat managementul.
  2. In ceea ce priveste pretul, trebuie ridicat putin pretul, intrucat utilajele sunt invechite, conductele – ruginite, rezultatul fiind presiunea si apa de proasta calitate.
  Dragi concetateni , astea ar fi solutiile daca ati fi lugojeni. Si mai e ceva: lasati sa decida soarta orasului, societatea civila lugojeana, nu Dvs. , cateva persoane, care poate aveti alte interese.

 6. Nu stiu cata vina au acesti directori dar se lasa pacaliti de primar iar consilierii tac malc!

 7. Organizare sarlataneasca !!!
  Meridian si Salprest trebuiau sa functuineze intr-o singura firma, cum a fost dintotdeauna, nu doua unitati cu doaua conduceri si cu aparat birocratic dublu si supradimensionat. O solutie imediata e comasarea lor !!!!!!!!!!!! Si atunci scad si cheltuielile, si pretul serviciilor.

 8. Ce e mai interesant e faptul ca platim apa de ploaie adica ce da Dumnezeu suntem prin putinele orase in care platim apa de ploaie 38 lei pe luna!!!! incredibil

 9. Normal că a scăzut consumul populației la cât costă apa! Nu mai știm cum să facem economie si ăstia iar o scumpesc! Să mai reducă din cei care nu fac nimic acolo și pe care noi trebuie să-i plătim! Vai de capul lor! Și se mai miră că pleacă toți din țara! Că e totul de ra.at aici, de aia pleacă!

 10. cita nesimtire si dispret fata de lugojeni au acesti inbuibati din poze-pe ei nu ii framinta gindul cum sa faca sa avem servici mai bune ,sa fie curatenie prin cartiere sa avem apa asa cum ar trebui ,ei isi fac griji de majorarea salariilor lor–corect spunea cineva ca ar trebui un protest impotriva acestora si cred ca v-a si urma dupa cum vad mare parte din cetateni ca sunt nemultumiti de coditiile pe care le primim

 11. Nu știu de ce este nevoie de două regii (Salprest și Meridian) în Lugoj, când ar putea fiat doar una. Așa sunt plătiți doi directori, doi directori economici, două consilii de administrație, etc. La acestea se adaugă alte cheltuieli, cum sunt telefoane, energie electrică, încălzire, s.a.m.d., toate plătite din banii noștri pentru două instituții. Cheltuielile s-ar reduce prin contopirea celor două regii locale. Cum puteți justifica creșterea prețului la combustibil, când toată lumea știe că acesta a scăzut. Despre creșterea calității serviciilor acestor două regii, nu se aude nimic?

 12. Lugojeni, treziți-vă. Salprestrul si Meridianul se îmbogățesc pe banii noștri. Trebuie să luăm atitudine. Servicii de toată jena, la tarife enorme. Este nevoie de un protest!!.

 13. Domnule Ghera managementul este dezastros…primele masuri pe care trebuia sa le luati este interzicerea ridicarii gunoiului in orele de varf in centru orasului,macar 3 ore munca in noapte sau intre orele 04-07 ca si in orasele europene…este inadmisibil sa trimiteti oamenii in timpul saptamanii sa ridice gunoiul de pe str Bucegi dimineata la opt fara zece si ziua la 12-13 iar angajatii sa spuna ca „asa vrea Boldea sa ne vada cat mai multa lume”…..si multe alte imbecilitati!

 14. DOMNILOR FACETIVA TREABA ASA CUM TREBUIE SI ASIGURATI SERVICI DE CALITATE CETATENILOR SI PE URMA VENITI CU PRETENTI

 15. Salariile sunt de mizerie In Primărie,măcar gunoiul să fie scump!sapa din lemn va deveni obiectul muncii cu asa un edil gospodar!

 16. afara cu comunisti astia ca nu stiu decit sa fure populatia prin marirea preturilor fara niciun motiv—-la serviciile pe care le prestati voi ar trebui sa scadeti preturile ,pentruca nu avem presiune la apa si pe deasupra e si murdara ,iar curatenia in cartiere de de groaza cum se face ,si sunt locuri unde nu vine nimeni sa puna o matura pe jos ,tigani care trebuie sa mature vin si cauta piine in pubele ca sa duca la porci si pe urma pleaca ,si pentru asta sa platim noi —RUSINE SA VA FIE Comentariu Moderat

 17. Huoooooooooooooooooooooooooooo pentru ce vreti scumpiri ,voi nu vedeti ce mizerie e in cartiere ,domnule ghera dece nu vi dumneata sa vezi ce curatenie face salprest ca trebuie sa iesim noi sa curatam dupa ei .Noi si maturam noi si platim si dv aveti birourile pline .Dece nu vine nimeni sa curete containerele de sticle ,dar bani luati si pentru asta .Prima data trebuie sa va faceti treaba asa cum trebuie si atunci sa aveti pretenti la bani,nu ne mai furati

 18. „… fiecare societate a mai argumentat că în ultimii doi ani s-au mărit cheltuielile cu materialele şi combustibilul” ar fi interesat de stiut pentru ce materiale si combustibil in plus fata de anii anteriori?? serviciile sunt aceleasi, adica in bataie de jos sau deloc. Pentru asta platim facturi marite?? Pentru ridicolele servicii de ridicare a gunoiului (cu jumatate de tomberon lasat in urma masinii) si o apa mizerabila la robinet??? Multumim conducerii celor doua societati pentru serviciile lor!!!

 19. Salprestul vrea sa fie platit in pretul pt gunoi si pt dezapezirea strazilor si prinderea cainilor

 20. In primul si in primul rand cresterea de pret la Salprest este mai mare de 30%, adica 13,03 – 9,20 = 3,83 de unde rezulta ca este vorba de o crestere de 41,63%, adica enorm. Au mai crescut odata preturile si anul trecut pe vremea asta de la 7,5 lei la 9,20. Acum vor sa creasca din nou? Cam prea de tot. Salariul minim in nici intr-un caz nu crescut de anul trecut pana acum cu 41,63%. Nu stiu de unde au scos ei 30% cand este clar ca este vorba o crestere de peste 40% a tarifului. Cu cresterea tarifelor pentru apa sa zicem ca sunt de acord. Ca nu este foarte mare. Dar la Salprest este foame de bani.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE