- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Victimele nesăbuinței

Mondial [1]Un club improvizat, în fapt o coşmelie prăpădită, izolată fonic cu burete uşor inflamabil şi dotată cu un tavan fals de lemn care ia foc instantaneu de la unul din­tre cele patru artificii tubulare ce înveselesc torturile de nuntă, de botez sau aniversare. Scena dramei de la barul club ”Colectiv” din Capitală, într-o seară de week-end răcoroasă.

O singură intrare, nici o ieşire suplimentară în cazuri de urgenţă.

O luptă disperată pentru supravieţuire. Se adunaseră acolo iubitori de rock care doreau să asiste la un eveniment exuberant: lansarea unui CD al trupei lor favorite ce părea promiţătoare în ascensiunea către succes.

Dintr-o dată s-a năruit totul, printre zecile de tineri răpuşi de arsuri înfiorătoare, asfixie şi un teribil ne­no­roc numărându-se şi membri ai formaţiei care voiam să se bucure de viaţă şi de pasiunea pentru rock. Sute de răniţi, unii în agonie, alţii cu şanse reale de supravieţuire.

Post factum s-a lucrat ca la carte, fapt reflectat de toate televiziunile: proceduri respectate, pompieri, pa­ra­me­di­ci, SMURD, ambulanţe, resuscitări pe caldarâm, abnegaţie şi implicare, mobilizare mental-afectivă dar şi cuvenita detaşare pentru a gândi lucid, pentru a nu te lăsa copleşit de priveliştea cutremurătoare a unor făpturi, fiecare în felul său unică, având propriile aspiraţii, sentimente şi gânduri însufleţite de pasiunea mistuitoare (ce perfectă ironie a destinului) pentru sonorităţile energice ale acordurilor rock.

Da, intrarea a fost liberă, poate că formaţia s-a îngrijit ca sponsorii să acopere costurile de folosinţă a unei săli damnate.

Fireşte că este mai uşor să previi decât să vindeci, cei care ar fi fost desemnaţi să acorde autorizaţie de funcţionare fiind total neglijenţi şi superficiali, iar administratorii prea preocupaţi de câş­ti­guri rapide pentru a mai medita la riscurile imense la acre îşi expun vizitatorii. O simplă scânteie a năruit totul. Un adolescent a avut răgazul să o sune pe mama sa, rostind ultimele sale cuvinte de iubire.

Ţipete, panică dusă la paroxism, eforturile supraomeneşti ale salvatorilor şi apoi o tăcere ca plumbul.

A doua zi obişnuitele perindări ale autorităţilor statului în frunte cu preşedintele, exprimarea compasiunii şi marşul trist a mii de oameni veniţi să aducă flori în faţa intrării din clubul groazei.

Ambasadorul SUA a venit să-şi exprime condoleanţele, amintind de un incident similar cu o sută de victime petrecut cu 12 ani în urmă în ţara sa.

Din respect şi decenţă, multe cluburi din Capitală şi alte oraşe importante şi-au anulat petrecerile de Halloween, aducătoare, fireşte, de profituri. Ce mai rămâne de făcut?

O serie de expertize la toate localurile de acest tip, care înghesuie potenţiale victime, cluburi administrate de interese strict mercantile, pe principiul ”lasă că merge şi aşa”. Dar hazardul a ales clipa fatidică.

Pe bună dreptate se întrebau cei veniţi să comenteze în prime-time teribila dramă de la ”Colectiv”, ce s-ar putea întâmpla în cazul unui cutremur mare, profeţit de atâta vreme, cum s-ar izbuti gestionarea unei situaţii de veritabilă catastrofă? Zona Centrului Vechi, aparent pitoresc amenajată, ascunde capcane şi vicii de funcţionare, din graba de a spori câştigurile unor afacerişti veroşi, adesea sub cupola de protecţie şi complicitate a diferitelor autorităţi. Lanţul vinovăţiilor se ramifică la diverse paliere. Cercetarea sa trebuie întreprinsă cu minuţiozitate, iar culpele foarte corect cântărite.

E năucitor cum se modifică tiptil profilul unor emisiuni fie şi de factură mondenă, dar mai cizelate, mai cu stil. Dacă tot s-a apucat să scotocească prin ”hârţoagele” publicaţiei pe care a condus-o, Cristi Brancu (alias Agentul VIP) şi Dan Capatos au repus pe tapet povestiri picante de alcov ale vedetelor mai vechi sau mai noi. Inerent, cei vizaţi resimt un oarecare disconfort, mai ales duducile cu un carnet de bal consistent bifat.

Cât despre emisiunea ”Agentul VIP” ea are în prezent doi comoderatori, lui Brancu alăturându-se Mara Bănică, ex-jurnalist de investigaţii, reciclată în comentator de fenomene ezoterice, paranormal, magie şi mirosuri suspecte, conversând cu ironică dezinvoltură cu doamne aparent respectabile, care vorba doamnei Mitoşeru (nelipsită ca martie din post la Antena Stars) suferă de sindromul imaginaţiei debordante.

Şi pentru ca ghiveciul de parale să fie mai condimentat, nu trebuie să lipsească dintre ingrediente opiniile altor păreologi de ”clasă”: avocaţi, investigatori, călugări, clarvăzători (Fecioru, Moşneaga, Badea) sau un superexpert în telekinezie şi jocul rafinat al energiilor, excelenţa sa Lucian Iordănescu.

Când persoanele în transă nu sunt disponibile se rezolvă prin enervare a castelanei pictoriţe Mariana Calfa, care la Capatos abordează tematica domniei sale din spirit de ”caterincă”, la Brancu le conferă aură de seriozitate, acceptând şi jo­cu­rile psihologice ale Veronicăi A. Cara.

Când starea conversaţiei lâncezeşte, Mara Bănică revine în forţă şi se poziţionează ostil faţă de unii invitaţi. Şi astfel emisiune a se încheie în apoteoză!