Ultima oră

Viață în sărăcie, după ce moartea i-a răpit jumătate din familie

MondialÎn timp ce pentru majoritatea persoanelor sărbătorile pascale îndeamnă la bucurie, pace și lumină, pentru semenii mai puțin favorizați de soartă, cuvântul ce descrie această perioadă rămâne cel obișnuit din viața cotidiană, să­ră­cia.

Aceasta este și situația Gi­zelei Kareta, de 60 de ani, care la fel ca alte familii din cartierul lugojean Mondialul Bocșei, percepe lumina ca fiind becul ce pâlpâie slab într-o odaie sufocată de mu­ce­gai.

Povestea acestei fe­mei avea toate șansele să fie una frumoasă, trăită și spusă în ton optimist, însă de-a lun­gul vieții evenimentele au luat o turnură nu tocmai fa­vo­rabilă pentru o bătrânețe lip­sită de grija zilei de mâi­ne.

Născută fiind în județul Harghita, odată cu căsătoria a numit acasă orașul de pe Timiș, loc care după cu moartea soțului, în urmă cu zece ani, i-a devenit suspin.

”Am venit în Lugoj atunci când l-am cunoscut pe soțul meu, iar înainte să ajung să locuiesc aici (n.r. Mondialul Bocșei), în aceste condiții, am locuit pe undeva pe lângă târg; acolo era acasă, însă pe zi ce trecea mi-am dat seama că nu îmi permit să stau acolo, am devenit sufocată de lipsa banilor”, spune Gizela privind în ur­mă. 

De atunci și până în pre­zent senzația de sufocare doar și-a schimbat modul de acțiune, iar pe lângă o lipsă acută de finanțe, aceasta este completată de igrasia care te lovește de cum pășești în acel spațiu mic, vechi, cu pereți umezi, pe care cu greu poți defini culoarea. În conștiința poporului român este adânc înrădăcinată con­cep­ția că ”un necaz nu vine niciodată singur”, idee în­tă­ri­tă de nenumăratele tragedii cu care viața a pus-o față în față, după moartea soțului su­părările necontenind să bată la ușa femeii.

”Soțul meu a decedat acum zece ani, iar atunci am rămas eu și patru copii. Erau deja a­dulți, cu familie, când am cunoscut o altă durere, mai mare, mai greu de înfruntat, aceea de a-mi pierde doi din­tre copii, la diferență de trei ani – unul a decedat spân­zurat dintr-o greșeală, iar celălalt s-a stins după lup­ta cu cancerul; pentru o ma­mă aceasta e cea mai grea încercare”, ne dezvăluie cu vădită  tristețe femeia.

Ca și cum destinul a con­si­derat că durerea su­fle­tească este prea puțin, femeia a avut de trecut peste alte încercări, o tumoare, dar și o in­ter­ven­ție chirurgicală prin care i s-a înlăturat un rinichi ce nu mai funcționa, rezultatul fiind durerea fizică, oboseala și dependența de anumite me­di­camente ce îi reduce con­siderabil veniturile și așa la limită.

Gizela povestește însă zâm­bind că bogăția ei în momentul de față, antagonic sărăciei lucie în care își duce existența, sunt doi nepoți care locuiesc cu ea într-o casă improprie, Violeta și Ion, cei ce îi sunt sprijin și mân­gâiere.

Deși femeia întâlnește zi de zi sentimentul neputinței, iar mesele ”în familie” nu sunt nici pe departe cele mai hră­n­itoare, hainele sunt cârpite, iar minimul de con­fort lipseşte cu desăvârşire, un lucru uimește – femeia nu cere, își poartă luptele ”în șoaptă”, nedorind să fie po­vară.

În ochii ei se pot în­trezări însă cu ușurință li­cări de speranță la mai bine, de a putea câștiga măcar o dată lupta cu viața, nouă, se­menilor rămânându-ne să îi auzim strigătul mut.

Ca și familia Kareta, în cartierul mărginaș al Lu­go­ju­lui sunt o mulțime de ast­­fel de cazuri, fiecare a­vând propria tragedie, pro­­priile greutăți.

Familii pre­cum Bede, Ciutak, Da­vid, Dula, Wat­zulek și altele își duc traiul în ”colonia Boc­șei”, care deși este pozi­țio­nată la re­lativ mică dis­tanță de centrul orașului, se poate încadra cu ușurință în sfera coloniilor existente altădată, impuse de țări și regimuri puternice, fiind un loc uitat de timp, igienă, condiții, ori civi­li­za­ție.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE