Ultima oră

Unul din cei mai importanţi latinişti ai României a conferenţiat la Lugoj

Prof. univ. dr. Dan Negrescu a susţinut vineri o interesantă dizertaţie cu tema “Prezentul faţă cu virtuţile şi viciile trecutului”

MondialProf. univ. dr. Dan Negrescu a susţinut vineri la sala de consiliu a Teatrului Municipal o interesantă dizertaţie cu tema “Prezentul faţă cu virtuţile şi viciile trecutului”. Cuvântul de deschidere a aparţinut poetului lugojean Ion Oprişor, iar prezentarea invitatului – jurnalistului, eseistului şi scriitorului Laurenţiu Nistorescu, coordonatorul suplimentului cultural “Paralela 45” al cotidianului “Renaşterea Bănăţeană”.
Profesorul Negrescu, care este şeful catedrei de limbi clasice a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, a făcut o pasionantă paralelă între Imperiul Roman şi actuala construcţie a Uniunii Europene, cu bune şi rele, subliniind asemănări şi deosebiri.

“Imperiul Roman este, după părerea mea, construcţia istorică şi statală care a durat cel mai mult şi care a servit de model pentru toate imperiile ce i-au urmat, de la cel Carolingian, la Sfântul Imperiu Roman de Neam German, adică un imperiu roman creştin. De ce a dăinuit aşa mult Imperiul Roman? Pentru că a oferit ceva cetăţenilor săi – libertatea de gândire şi deplina libertate religioasă, ba mai mult, a mers pînă la adoptarea zeilor populaţiilor învinse. Imperiul nu interzicea nici un fel de manifestări spirituale. A fost singurul stat care, acolo unde a cucerit, nu a dărâmat, ci a construit apeducte, drumuri, băi. A fost un imperiu civilizator. Limba latină nu era impusă, ea era adoptată de toţi, pentru că era o limbă practică, valabilă şi în Britania şi în Africa. Cetăţenia romană era oferită tuturor, ea implica drepturi, dar şi obligaţii, precum plata taxelor. În rest, nu se făceau diferenţieri de naţionalitate, religie sau venit, cum se mai face astăzi în UE”, a subliniat Negrescu.

Profesorul Negrescu şi-a exprimat regretful că mesajul Şcolii Ardelene este azi neglijat, iar limba latină aproape că a dispărut din şcoli.

“Nu există nici un profesor de latină în tot Ministerul Învăţământului şi ne mirăm că ei nu înţeleg problema. Academia Română este singura din Europa care nu are nici un Latinist în rândurile sale. Ungaria are şapte, iar Serbia şi Bulgaria – câte trei. Dacă vrem să fim în Europa, trebuie să mizăm pe latinitatea noastră”.

În final, universitarul Dan Negrescu a oferit celor prezenţi autografe pe volumul său “Tablou cu siguranţă”, apărut la Editura Marineasa din Timişoara.

Conferinta Dan Negrescu 02

how to increase semen volume – enhanced male – brain fog symptoms – buy steroids – men’s testosterone pills

Does nail with but. Everything I very had certified canadian pharmacy online as work periodic basis. Great this was, or – in.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

CLOSE
CLOSE