Ultima oră

Un lugojean din trei nu şi-a plătit taxele şi impozitele. Datoriile de anul trecut depăşesc 14.000.000 de lei

Din totalul de peste 17 mii de plătitori, 13.889 au plătit toate taxele, iar 3.548 au achitat parţial suma datorată

impozite si taxe lugoj

MondialO problemă de care se pare că Primăria Lugoj nu poate scăpa este slaba colectare a taxelor şi impozitelor pe care, în calitate de persoane fizice sau juridice, lugojenii le datorează administraţiei locale. De ani buni, instituţia trimite mii de somaţii către cei care nu îşi onorează dările către administraţie.

În evidenţele Primăriei Municipiului Lugoj există 24.829 de contribuabili, care trebuie să-şi achite impozitul pe proprietăţi în cursul anului 2014. Dintre aceştia, 23.915 sunt persoane fizice, restul de 914 fiind persoane juridice. Aceştia nu s-au înghesuit însă să-şi plătească dările în primele şapte luni ale anului, doar 17.437 dintre ei achitându-şi taxele la zi. Din calculele făcute de administraţia locală, rezultă că doar unul din trei lugojeni şi-a plătit impozitele, însă nici aceştia nu au făcut-o în mod integral. Din totalul de peste 17 mii de plătitori, 13.889 au plătit toate taxele, iar 3.548 au achitat parţial suma datorată.

3 lugojeni au plătit online

Suma totală încasată este de 10.151.923,58 de lei, mult mai mare decât cea încasată până la data similară din 2013. Noutatea vine în acest an nu doar de la numărul mai mare de plătitori, ci şi de la numărul de persoane care şi-au achitat datoria prin card. Nu mai puţin de 406 persoane şi-au plătit impozitul cu cardul, suma încasată în acest mod modern fiind de 180.492 de lei. Şi mai modern au plătit dările către administraţia locală 3 lugojeni, care au decis să-şi achite taxele pe internet, suma încasată de la aceştia fiind de 273 de lei.

Restanţe de milioane de lei in 2013

Dacă la impozitele pe 2014 lugojenii s-au „solidarizat” cu instituţia publică, nu aşa stă situaţia pe anul 2013, atunci când mii de locuitori ai oraşului nu şi-au achitat dările către primărie. Astfel, la data de 31 decembrie 2013, în evidenţele primăriei existau 8.087 de restanţieri la plata impozitelor, dintre care 7.579 persoane fizice şi restul de 508 persoane juridice. Acestora le-au fost trimise nu mai puţin de 9.800 de somaţii, însă fără prea mult succes.

La acea dată, suma restantă de plată atingea o cifră record de 15.917.224 de lei, persoanele juridice fiind mai îndatorate cu aproape un milion de lei decât persoanele fizice. Nici somaţiile nu pare că i-au speriat pe rău-platnici, doar 2.381 de persoane achitându-şi după primirea acestora datoria, care a fost achitată integral de 1.915 dintre ei. Suma recuperată de administraţia locală în urma somaţiilor a fost de doar 855.149 de lei, până la 7 ianuarie 2014. În următoarele 7 luni, tot în urma somaţiilor, au mai plătit restanţele 1.386 de persoane, suma strânsă cu această ocazie fiind de 819.891,17 lei.

În cazul în care plătitorii de taxe şi impozite nu îşi achită dările în termenul legal, se trece la executarea silită. Procedura de determinare la plată a rău-platnicilor începe prin comunicarea somației, iar dacă aceasta nu este onorată, instituția trece, după 15 zile, la poprire. Pot fi poprite orice venituri sau disponibilități bănești ale datornicilor, până când sumele datorate sunt achitate.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

2 Comentarii on Un lugojean din trei nu şi-a plătit taxele şi impozitele. Datoriile de anul trecut depăşesc 14.000.000 de lei

  1. la ce sa ma-i platim impozit la statul degeaba, pe cand banul meu public mil fura.

  2. Ponta vrea sa tripleze taxele si impozitele ! A ascuns proiectul noului cod fiscal pana trec alegerile si ajunge presedinte ! Aseara s-a scapat pe el si a declarat doar ca va introduce o taxa de poluare pentru centralele pe gaz de la case si apartamente. Tot dupa alegeri urmeaza si asta !
    Asa ca n-o sa le mai plateasca nimeniinaniurmatori !
    Degeaba se bucura Boldea ca se va umple de bani,cum i-a promis seful lui cand a venit la ineagurarea paearelei ! Se va ajunge ca sa nu mai plateasca nimeni impozitele si taxele,asa ca acume bine !

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE