- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Un investitor străin se extinde la Făget pentru că la Lugoj nu primeşte teren

Mondial [1]

investitorChiar şi în plină criză, firma de producţie încălţăminte Calzaturificio Torre beneficiază de un număr sporit de comenzi şi doreşte să angajeze cel puţin 70 de lugojeni, însă solicitările pentru teren făcute administraţiei locale au primit răspuns negativ.

investitor

Chiar şi în plină criză, firma de producţie încălţăminte Calzaturificio Torre beneficiază de un număr sporit de comenzi şi doreşte să angajeze cel puţin 70 de lugojeni, însă solicitările pentru teren făcute administraţiei locale au primit răspuns negativ.

Zona vizată este o porţiune din suparafaţa serelor municipalităţii, de pe strada Bârzavei.
„Noi am cerut cam 1.250 mp în luna februarie şi am revenit în iunie cu o nouă cerere pentru acest spaţiu din cadrul serelor Primăriei de pe str. Bârzavei. Răspunsul a fost şi de această dată negativ, explicându-ni-se că spaţiul e folosit pentru producţie şi depozit de flori. Dar sticla serelor e spartă, instalaţia de încălzire e distrusă de trei ani, iar nouă nu ne trebuie decât mai puţin de jumătate din totalul de 3.000 mp ai suprafeţei respective” – arată Lorenzo Ambrosi, administrator al firmei Calzaturificio Torre din Lugoj.

„Îmi trebuie neapărat acest teren pentru extinderea activităţii. Este vorba despre două noi linii de producţie – cusut feţe, unde intenţionăm să angajăm cel puţin 70 de femei. Având în vedere că suntem gard în gard cu serele, apropierea ar anula parctic costurile de transport, ceea ce ar duce la costuri interne competitive. Dacă am muta această extensie la Făget, am pierde din competitivitate, iar preţul de lucru s-ar mări, ceea ce ar afecta un salariu decent. Mai mult, Lugojul ar pierde cel puţin 70 de noi locuri de muncă, ce vor reveni Făgetului”, explică Lorenzo Ambrosi. Italianul mai spune că „nu ni s-a oferit o alternativă. Spaţiul serelelor nefolosite există, iar dacă îl folosim, iese un proiect foarte bun. Voi aduce o hală din prefabricate, pe care o vom asambla şi va deveni funcţională în şase luni, aşa că în martie 2013 vom putea face angajările”. 

Decizia finală aparţine Consiliului local.

„Intenţia mea este să-i sprijinim, dar decizia va aparţine Consiliului Local, unde vom discuta problema la finele acestei luni sau în septembrie.
Acolo există o problemă legată de statutul terenului, însă analizăm cererea şi încercăm să găsim o formulă în care îi putem ajuta”, ne-a declarat primarul Francisc Boldea.  
La ora actuală, angajaţii de la Torre lucrează „înghesuiţi ca sardelele” – expresia aparţinându-i d-lui Ambrosi. Într-adevăr, maşinile de cusut sunt foarte apropiate, iar secţia de montaj adună 150 de oameni într-un spaţiu foarte restrâns. La sediul firmei din strada 1 Mai nr. 6 lucrează 390 de angajaţi care produc încălţăminte de damă. Materialul folosit este exclusiv pielea. La Nădrag, firma are la ora actuală 60 de persoane care lucrează la croit-cusut. „O eventuală extindere la Lugoj nu va afecta aceste de locuri de muncă, ele rămân în orice variantă” – precizează Ambrosi. Varianta ar fi extinderea la Făget, pe cei 10.000 mp de teren de lîngă oraş, unde nu s-a dat încă drumul la producţie.

Firma Calzaturificio Torre produce încălţăminte pentru brandul italian „Pepperosa”, aflat pe piaţa internaţională din anul 1956. Producţia de la Lugoj merge în proporţie de 30% în Italia, 30% în Germania, apoi în Anglia, Franţa, Rusia şi Japonia. 3-4% din producţie se desface pe plan intern. La Lugoj, firma dispune de un magazin de desfacere propriu, situat în centru, vizavi de Poştă la centrul Comercial Covaci.